Drugskanaal

Drugskanaal

VPRO

Ingeklemd tussen Colombia en Costa Rica ligt Panama. In Nederland is het land bekend vanwege het Panama Kanaal dat de Atlantische Oceaan verbindt met de Pacific, maar in de regio kent men de republiek vooral als witwasparadijs en als doorvoerhaven voor drugs vanuit Colombia. De cocainesmokkel van Colombia naar Panama wordt, zeggen de autoriteiten, gecontroleerd door de FARC guerrilla groep, en leidt tot grote onveiligheid in het grensgebied en snelle groei van gewelddadige straatbendes in de hoofdstad Panama City.

Journalist Okke Ornstein woont al tien jaar in Panama en maakte een documentaire over de oorlog tegen de drugs die in het land wordt gevoerd. Hij ging mee met politie raids tegen de straatbendes, reisde naar de Dariën jungleprovincie aan de grens met Colombia en sprak met drugssmokkelaars en de inheemse bevolking.

"Ik had al eerder in de Dariën gereisd zonder veel problemen, maar was niet voorbereid op wat ik nu aantrof: Een provincie groter dan Nederland die in feite onder militair gezag is geplaatst, in een land dat officieel geen leger heeft", vertelt Ornstein. "Vrij reizen is er onmogelijk, niet alleen voor journalisten maar ook voor de plaatselijke bevolking. En ondertussen gaat de drugshandel door en met de FARC gewoon door".

Regie: Okke Ornstein, NTR, 2011