Van Kos naar Coesfeld & Toendra #22: Zondares

Radio Doc

NTR

Afgelopen September was de zogenaamde "vluchtelingencrisis" op een hoogtepunt. Terwijl de politici ruzieden over quota's en grensbewaking, reisde journalist Okke Ornstein mee met Hanine. En in deze uitzending de spannende aflevering 21 van de korte documentaireserie Toendra.

Van Kos naar Coesfeld

Afgelopen September was de zogenaamde "vluchtelingencrisis" op een hoogtepunt. Duizenden waagden de oversteek van Turkije naar Griekenland en reisden verder naar het Noorden van Europa. Ministers en regeringsleiders hielden de ene spoedbijeenkomst na de andere. 
 
Terwijl de politici ruzieden over quota's en grensbewaking, reisde journalist Okke Ornstein mee met Hanine (niet haar echte naam), een Irakese farmaceute die hij op Kos had ontmoet en die op de vlucht was voor de oorlog in haar land.
 
Uiteindelijk bereikten ze Duitsland, maar gemakkelijk was dat niet. "Het was één grote uitputtingsslag", vertelt Ornstein. "Vluchtelingen zijn constant in beweging, van de boot naar de trein, uren lopend om 's nachts grenzen over te steken, bussen in en uit. Het was volkomen onvoorspelbaar waar we heen zouden gaan, en hoe, omdat de situatie steeds veranderde. Ineens gooide Hongarije de grenzen helemaal dicht bijvoorbeeld, en moesten er dus andere routes uitgestippeld worden, en dat leidde dan weer tot nieuwe problemen".
 
"Wat me het meest is bijgebleven is de het enorme doorzettingsvermogen van Hanine en haar medevluchtelingen. We werden af en toe als vee behandeld in de verschillende landen; toegeschreeuwd door militairen, in treinen gestopt, opgesloten. Maar voor haar was dat toch beter dan in Irak blijven, en dus bleef ze doorgaan, ook al was ze uitgeput, ziek, en bang". 
 
"En dan af en toe kregen we wat van het nieuws mee, van Europese topconferenties met kibbelende ministers of politici die het dan hadden over 'aanzuigende werking' of 'asiel shoppen'. Het contrast met wat zich op de grond afspeelde was echt bizar, het zijn twee werelden die elkaar helemaal niet raken."

Toendra aflevering 22: Zondares

Ze danst de samba, eet fair trade chocolade en houdt van squash. Elke kerst gaat ze naar haar ouders. Ze is kortom, net als wij. Alleen haar baan is een tikkeltje anders.
 
De hoofdpersoon in dit verhaal wil anoniem blijven. We noemen haar zoals ze zich zelf noemt op het weblog dat ze zeven jaar geleden is gestart en wekelijks bijhoudt: Zondares. Op het blog beschrijft ze haar ervaringen als prostituee.

Zondares heeft ons toestemming gegeven om letterlijke fragmenten van haar blog te laten voorlezen in Toendra. De complete teksten en alle andere blogstukjes zijn te lezen via de onderstaande link.

Maker: Jair Stein
Stem: actrice Marleen Stoltz

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.