Het meisje en de kuil & Ultravoetbal

Radio Doc

NTR

Schrijver en illustrator Marit Törnqvist staat op de shortlist voor de Hans Christian Andersen prijs, een internationale oeuvreprijs voor kinderboekenmakers, die ook wel de ‘kleine Nobelprijs’ wordt genoemd. Haar boeken zijn prachtig, maar niet altijd even vrolijk. En in deze aflevering de korte documentaire Ultravoetbal, gemaakt door Wisse Beets.

Het meisje en de kuil - een portret van Marit Törnqvist

Voor De rode vogel van Astrid Lindgren tekende ze twee straatarme kinderen waar niemand zorg voor draagt. In Wat niemand had verwacht valt een meisje in een kuil die door de buitenwereld wordt vergeten.

Radiomaker Stef Visjager, die bevriend is met de schrijfster, weet dat de thematiek van Marits boeken diep in haar geworteld is. Marit is iemand die het wél ziet als iemand een kuil terecht is gekomen en die er vervolgens niet aan voorbij kan gaan. Zo heeft ze een vrijwilligersproject opgezet waarin ze vijf Iraanse tekenaars begeleidt bij een leesproject voor kinderen. En ze heeft Ahmad, een jonge Syrische vluchteling, onder haar hoede genomen.

Stef Visjager volgt Marit Törnqvist naar Zweden waar de schrijfster een deel van het jaar werkt en woont, en waar ze een moederfiguur is voor de gevluchte Ahmad. Ze hoopt te ontdekken waar Marits behoefte vandaan komt om haar kostbare vrije tijd te steken in het helpen van vreemden.

(copyright foto: Annelies van der Vegt)

Ultravoetbal

In ultravoetbal zit het verslag echt bovenop de wedstrijd. Binnen de lijnen zelfs. Behalve verslag van de wedstrijden brengt ultravoetbal ook een quiz, interviews en lekker veel reclame van de sponsors.