Het Wilgenhof Geheim & Het leven, een gebruiksaanwijzing - Afl. 4

Radio Doc

NTR

Programmamaker Joost Wilgenhof (1967) schrikt als hij hoort dat zijn overleden vader heeft overwogen om zijn broer in te zetten als informant voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Het Wilgenhof Geheim.
En in deze aflevering het vierde deel van de serie Het leven, een gebruiksaanwijzing: Hoe je niet schuldig te voelen?

Het Wilgenhof Geheim

Programmamaker Joost Wilgenhof (1967) schrikt als hij hoort dat zijn overleden vader heeft overwogen om zijn broer in te zetten als informant voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Hoewel zijn vader het idee nooit heeft uitgevoerd, denkt Joost: “Dat gaat wel heel ver! Wat weet ik nog meer niet van hem?”

Henny Wilgenhof werkte tussen 1975 en 1985 voor de Politieke Inlichtingen Dienst (PID) in Wageningen. Hij overleed in 1989. PID’ers waren politiemensen die naast hun gewone politiewerk taken uitvoerden voor de BVD. Een dubbelfunctie die zich grotendeels afspeelt buiten het gezichtsveld van collega’s en zijn gezin.

Joost Wilgenhof onderzoekt wat tot nu bedekt bleef en leert zijn vader in Het Wilgenhof Geheim opnieuw kennen. Daarbij komt de maker ook onbekende kanten van zichzelf tegen.

Een documentaire van Joost Wilgenhof. Sound-design: Arno Peeters. Acteur: David Vos.

Het leven, een gebruiksaanwijzing -Afl. 4 Hoe je niet schuldig te voelen?

Mensen zonder schuldbesef worden psychopaten genoemd of monsters. Maar dit soort gewetenloze types zijn schaars. Veel vaker komt het voor dat mensen juist kampen met een overschot aan schuldgevoelens. Hoe daar vanaf te komen? In deze aflevering proberen twee mensen de stem van hun geweten tot zwijgen te brengen.

Casper vindt de kreeft een van de mooiste dieren die er bestaan; niet eenvoudig als je kok bent dagelijks kreeften in kokend water moet gooien voor de optimale smaak. Om zijn schuldgevoel tegen te gaan heeft Casper een ritueel bedacht.

Als kind voelde Eva zich schuldig als ze naar cd’s luisterde, en dat ze wist dat al haar klasgenootjes gedood zouden worden door God. Ze groeide op als Jehova’s Getuige en kreeg daardoor een extreem besef mee van goed en fout. Inmiddels is Eva van haar geloof gevallen, maar de schuldgevoelens zijn niet verdwenen.

Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos en Anne de Vroomen.

Het leven, een gebruiksaanwijzing
Worstelingen in het bestaan in een 14-delige radioserie
Van de makers van Plots en Toendra.