Held op een hijskraan? & Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 9

Radio Doc

NTR

Een hijskraan beklimmen zonder veiligheidsharnas of met een dun koordje aan een rotswand bungelen; het is niet ongevaarlijk. De een doet het zonder blikken of blozen en geniet er zelfs van, een ander moet er niet aan denken. Een documentaire van Heleen Hummelen over de vraag waar roekeloosheid vandaan komt en of die ergens goed voor is. En in deze uitzending aflevering 9 van Het leven, een gebruiksaanwijzing.

Held op een hijskraan?

Een hijskraan beklimmen zonder veiligheidsharnas of met een dun koordje aan een rotswand bungelen; het is niet ongevaarlijk. De een doet het zonder blikken of blozen en geniet er zelfs van, een ander moet er niet aan denken.

In de documentaire 'Eigen risico’ hoorde u een paar weken geleden verhalen over mensen die zulke grote risico's nemen.
Vandaag komt in 'Held op een hijskraan?' de vraag aan de orde of er bij die mensen misschien ook sprake is van een specifieke psychische gesteldheid. Wie zijn het, die dit soort gevaarlijke dingen doen?

Een documentaire van Heleen Hummelen over de vraag waar roekeloosheid vandaan komt en of die ook ergens goed voor is. Met onder andere expeditiearts Ronald Hulsebosch, hoogleraar psychiatrie Theo Doreleijers, stuntman Rob de Groot  en suïcidespecialist JanMokkenstorm
 
Gemaakt door: Heleen Hummelen
Eindredactie: Anton de Goede
Eindmontage: Arno Peeters

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 9 - Hoe de juiste keuze te maken

Als je weet wat je wil, is het makkelijker te bepalen welke kant je op moet. Maar het wordt lastig als de mensen om wie je geeft een andere richting voor je in gedachten hebben. In deze aflevering vertellen drie mensen over hun poging tot de beste beslissing te komen en over het afscheid van de dingen waar ze niet voor kiezen.

Hans staat op een kruispunt in zijn leven: als hij afkickt van drugs wordt het misschien mogelijk om een echte liefdevolle relatie te hebben. Tegelijk weet hij dat hij er een leven voor terug krijgt dat nooit even intens zal voelen als wat hij gewend is.

Waël moet beslissen hoe hij zijn zondagen invult. Wordt het voetbal of de moskee? Om tot de juiste keuze te komen, gaat hij te rade bij dichters en filosofen.

Theatermaker Lisa wil het liefste zelf geen keuzes maken. Ze zoekt naar creatieve manieren om de meest triviale besluiten aan andere over te laten.