Dit is mijn land & Een leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 13

Radio Doc

NTR

Na 52 jaar burgeroorlog ligt er in Colombia een vredesakkoord tussen de regering en guerrillabeweging FARC. De oorlog begon om een eerlijkere verdeling van land, maar eindigde in een bloedig conflict dat draaide om drugs en macht. Daarbij vielen honderdduizenden doden en hebben bijna zes miljoen mensen hun huis en grond moeten ontvluchten. En in deze uitzending aflevering 13 van Een leven, een gebruiksaanwijzing: Hoe er bij te horen .

Dit is mijn land

Radiomakers Margot de Nooijer en Sytske Jellema onderzochten in radiodocumentaire ‘Dit is mijn land’ de betekenis van de grond in Colombia. Dat deden ze via verhalen van onder meer een gevluchte boerin in de hoofdstad die terugverlangt naar haar land, een voormalig FARC-strijder die landmijnen uit de grond haalt die hij er ooit zelf in stopte, en een paramilitair commandant die vertelt hoe hij zijn verse lijken in de aarde begroef.

De onwaarschijnlijke verhalen vinden hun nuchtere tegenhanger in het werk van de Nederlandse Mathilde Molendijk van het Kadaster International. Haar missie is de Colombiaanse grond gemeten en gekadastreerd krijgen, om daarmee bij te dragen aan een transparante en vreedzame toekomst. Gaandeweg ontstaat het beeld van een land waar de aarde de voedingsbodem werd van dromen en nachtmerries, hoop en chaos, leven en dood.

Dit programma kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 13 - Hoe erbij te horen

Je wilt uniek zijn, net als iedereen. En toch voel je de behoefte om deel uit te maken van een groep die dezelfde dingen mooi, belangrijk en grappig vindt als jij. Maar wat als je walging voelt bij je eigen clan? Of als de groepsleden je niet herkennen als een van hen? In deze aflevering twee verhalen over mensen die met pijn en moeite aansluiting zoeken bij anderen.

Als Valerie op haar twintigste naar Nederland komt, doet ze haar best om erbij te horen. Maar de taal blijkt zo moeilijk dat ze alleen op afstand naar haar nieuwe landgenoten kan kijken. Hoe langer ze hier is, hoe meer ze haar persoonlijkheid voelt krimpen.

Op een dag neemt Peter een pijnlijk besluit: hij vertrekt voorgoed bij de club waar hij al zijn hele leven komt en gaat op zoek naar voetbalfans die meer op hem lijken.

Een verhaal gemaakt door René van Es en Tessa de Vries.