Als ik de liefde niet heb & Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 14

Radio Doc

NTR

De Rotterdamse priester Remy Jacobs en theatermaker Marjolijn van Heemstra speelden enige tijd geleden een heftige voorstelling over het misbruik binnen de kerk. En in deze uitzending de allerlaatste aflevering van Het leven, een gebruiksaanwijzing.

Als ik de liefde niet heb

De Rotterdamse priester Remy Jacobs en theatermaker Marjolijn van Heemstra speelden enige tijd geleden een heftige voorstelling over het misbruik binnen de kerk. Jacobs, zelf ooit slachtoffer van dat misbruik, doorbreekt na lang beraad met zichzelf het zwijgen, en roept de geloofsgemeenschap en vooral de paus op tot meer openheid en liefde en minder hypocrisie.

De voorstelling 'Als ik de liefde niet heb’ werd een persoonlijk verhaal over liefde en de afwezigheid daarvan, over machtsmisbruik binnen systemen en de vraag hoe een kwetsbaar individu zich staande houdt tegenover grote structuren. Maar daarmee was het nog niet klaar.

In deze documentaire hoort u het vervolg van Remy en Marjolijn zelf. En passant redden ze nog even een mensenleven.

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 14 - Hoe te weten wat van waarde is

Waar gaat het eigenlijk om in het leven? Om een gedroomd doel te bereiken? Om de goede richting op te gaan, ook al blijft het eindpunt buiten bereik? Of om helemaal los te laten dat er iets te bereiken valt? In deze laatste aflevering horen we mensen op zoek naar rijkdom en geluk, naar het midden tussen werk en rust en naar wat het bestaan waarde en betekenis geeft.

Al twintig jaar speurt Jan Jaap Waverijn naar een bepaald muntje. Het muntstuk is niet zeldzaam, maar juist op de plek waar hij zoekt kan hij het niet vinden. Hij heeft alle tijd voor zijn missie omdat hij geen geldzorgen heeft.

Hanneke en Tino zijn gewend om van weinig rond te komen en leiden een rustig bestaan, tot ze besluiten een handeltje te beginnen in gekleurde elastiekjes. In een paar dagen tijd verandert hun huis in een bedrijf waar ze dag en nacht moeten doorwerken om de groeiende vraag bij te houden.

Een verhaal gemaakt door Marije Schuurman Hess en Julie Blussé.