In eigen kring & Toendra #17 Oorlog in de huiskamer

Radio Doc

NTR

Vijf jaar geleden besloten Bram en Alieke Nieuwenhuize alle vijf hun kinderen thuis zelf onderwijs te geven. En in deze uitzending de 17e aflevering van de korte documentaireserie Toendra.

In eigen kring

Na een gezinsreis dwars door Afrika kochten ze een oude boerderij in de Stikkenpolder bij Kampen, waar het hechte gezin nu redelijk zelfvoorzienend leeft, leert, groenten verbouwt en dieren verzorgt.

Jan Paul de Bondt volgt hun dagelijkse beslommeringen om erachter te komen waarom ouders hiervoor kiezen en hoe bepalend dat is voor kinderen.

Toendra aflevering 17: Oorlog in de huiskamer

Midden jaren vijftig trouwen twee vrouwen met een man op wie ze erg verliefd zijn. De vrouwen zijn Ria en Hennie en hun mannen heten allebei Jan. De stellen kennen elkaar niet, maar er zijn opvallende overeenkomsten: Beide mannen hebben gediend in Nederlands-Indië, waar ze allebei chauffeur waren op een tank.

En ook de vrouwen hebben iets gemeen: Ria en Hennie zagen niets aankomen toen ze hun Jan het ‘ja’-woord gaven. Maar de oorlog bleek nog niet voorbij. Nu de mannen zijn overleden, vertellen de vrouwen over hun huwelijk en wat erna kwam.
Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.