De vader, de zoon en het heilige Amerika, Amen & Toendra #18: Donker/Dorst

Radio Doc

NTR

Rob Muntz (51) wil zijn zoon Engel Muntz (17) gaan ophalen in Amerika, die daar een jaar naar Highschool is geweest en eigenlijk niet meer wil terugkomen.
En in deze uitzending aflevering 18 van de korte documentaireserie Toendra.

De vader, de zoon en het heilige Amerika, Amen

Engel wil zo snel mogelijk in Amerika miljonair worden. Volgens de statistieken heb je in Amerika 250 keer meer kans om miljonair te worden... Zegt hij. Rob is het er niet mee eens en botst nogal met Engel zijn karakter, of andersom.... (?) De generatiekloof is duidelijk hoorbaar. Rob vindt dat Engel gewoon thuis moet komen, en vindt Amerika een verderfelijk land.

Engel heeft het afgelopen jaar het leven van de echte Amerikaan ondergaan, inclusief alle clichés. Van dakloze vrienden die in auto's wonen voor de ingang van zijn school tot huisgenoten die automatische vuurwapens hebben en elk weekend gaan schieten in het bos. Hij gaat elke dag met de gele schoolbus naar school en eet 2x per dag fastfood, zowel op school als thuis. Zijn gastgezin heeft het afgelopen jaar slechts 5 keer gekookt.

Engel speelt voor zijn Highschool American Footbal, Baseball en Soccer. Hij groet bij binnenkomst van de klas elke ochtend de Amerikaanse vlag en zingt verplicht het volkslied. Hij vindt dat geweldig. "Zouden ze ook in Nederland moeten doen," zegt Engel. Op school krijgt zijn klas elke week bezoek van het Amerikaanse leger, om zieltjes te winnen. Wat overigens goed lukt, een klasgenoot heeft een scholarship gekregen van 500.000 dollar en heeft voor 10 jaar getekend.

Opmerkelijk: Voordat Engel naar Amerika kon vertekken moest hij eerst een contract tekenen op de Amerikaanse ambassade waarin staat dat hij geen alcohol zal drinken, geen drugs zal gebruiken en ook geen seks zal hebben. Dat is overigens mislukt...

Engel is via een Student Exchange terecht gekomen bij het gastgezin Blackwell, hij heeft een broer en twee zussen. Zijn "Hostvader" Don is accountant en ze wonen in een villa met zwembad midden in de oerbossen van Atlanta in het gehucht MC Donough, Georgia Atlanta. Don heeft 4 jaar geleden een zelfmoordpoging gedaan, zijn oudste zoon heeft zichzelf 2 jaar geleden van het leven beroofd. Hij was verslaafd aan de drank en nam een overdosis pillen. Ook Don's ex vrouw heeft een poging gedaan, zo kreeg Engel in zijn eerste week in Amerika te horen. Engel heeft heeft een geweldig jaar gehad bij de familie Blackwell.

Amerikanen geloven in je, nu je nog jong bent, en willen in je investeren. Dit is wat ze Engel leren op school en zijn hostvader hem wekelijks predikt. Grote voorbeelden van Engel zijn Bill Gates, Jordan Belfort, Mark Zuckerberg, Ron Hubbard en Timothy Spikes, zijn beursgoeroe. Miljonair worden zal hem lukken en hij wil voor zijn 25e een Rolls Royce Ghost gekocht hebben. Engel vertelde dat hij in Nederland slechts 4 keer een Rolls heeft zien rijden in zijn hele leven. In Amerika elk uur en in LA elke minuut.....

Rob heeft tussendoor geregeld dat Engel op visite gaat bij de leider van de Homeless in Los Angeles en de homeless gaat voeren op Venice Beach.

Tijdens het bezoek van Rob aan Engel gaat Engel opzoek naar de ultieme baan zodat hij kan blijven en een vak kan leren. Ze reizen naar Miami, Las Vegas en Los Angeles. Wordt het de aandelenbeurs, onroerend goed, autohandel, een eigen geloof of de wapenhandel?

Luister en verwonder.
Een documentaire van Rob Muntz.
Montage: Willem Davids.
Uitzending zondag 20 september, 21.00 uur, Radio Doc, NPO Radio 1.

Toendra aflevering 18: Donker/Dorst

In een afgeladen zaal van het Amsterdamse Volkshotel, presenteerden elf jonge radiomakers afgelopen juli hun eigen werk bij het licht van vijf zaklantaarns. Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO, had de makers maanden laten experimenteren met verhalende radio, onder begeleiding van Toendra-eindredacteuren Katinka Baehr en Jair Stein, en van technicus Alfred Koster.

Het resultaat was zo’n succes, dat we besloten om twee korte verhalen uit te zenden in Toendra. Twee verhalen dus van beginnende makers: Tessa de Vries en Lotte van Gaalen. De verhalen gaan allebei over het donker, over prikkels en over hoe je houvast vindt als de meest wezenlijke dingen in het leven uit je handen glippen.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.