Niet te doen & Toendra #23

Radio Doc

NTR, VPRO

David Laport is een beginnend mode ontwerper, en één met veel succes. Ondertussen scheurt David nog steeds kaartjes in een bioscoop om zijn huur te kunnen betalen. En in deze uitzending aflevering 23 van de korte documentaireserie Toendra.

Niet te doen

David Laport is een beginnend mode ontwerper, en één met veel succes: Lady Gaga vroeg om zijn collectie, BN-ers dragen zijn galajurken op de rode loper en het Haags Gemeentemuseum plaatst zijn kleding in een tentoonstelling.

Ondertussen scheurt David nog steeds kaartjes in een bioscoop om zijn huur te kunnen betalen, want aan couture verdienen is er niet bij.

In deze documentaire volgt Stef Visjager de jonge ontwerper in de weken voorafgaand aan zijn eerste modeshow in Parijs.

Toendra aflevering 23: Naar huis

Ze mogen geen patiënten genoemd worden en ook geen gasten. Mensen die in De Herbergier verblijven in Oostvoorne, heten ‘bewoners’ en het personeel doet er alles aan om een huiselijke omgeving te creëren voor de demente mensen die ze verzorgen.

Meestal helpen zij de bewoners, maar als een bewoner graag de aardappels wil schillen of de was wil helpen opvouwen, dan kan dat. Zolang ze zich maar thuis voelen. Daarom gaat de buitendeur nooit op slot en krijgen mensen de gelegenheid om naar buiten te lopen en een wandeling te maken.

Het systeem werkt goed. Zo lang de bewoners niet terug naar huis willen.
Een verhaal gemaakt door Misha Koole.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.