Why Happy & De fatale patrouille

Radio Doc

NTR

De Nederlandse oorlogsveteraan Leen Puister worstelt op 85-jarige leeftijd nog steeds met zijn deelname en herinneringen aan de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Tijdens een van de vele patrouilles gebeurde er iets dat hem de rest van zijn leven zou achtervolgen. Een radiodocumentaire van Jorrit Brenninkmeijer. En radiomaker Stef Visjager onderzoekt het succes van de megahit Happy.

De fatale patrouille

Leen Puister belandde in 1948 als beroepsmatroos van de Koninklijke Marine in Nederlands-Indië dat streed voor onafhankelijkheid. Puister werd geplaatst op een klein patrouilleschip. Dit schip had als taak om smokkelaars te onderscheppen die de Indonesische vrijheidsstrijders bewapenden. Puister was ruim twee jaar in Nederlands-Indië; een avontuurlijke maar zenuwslopende tijd.

In deze documentaire vertelt hij programmamaker Jorrit Brenninkmeijer over de fatale patrouille die hem nog altijd uit zijn slaap houdt; een dodelijke beschieting en de daaropvolgende vergelding.

Why Happy

Het nummer Happy van Pharrel Williams verbrak wereldwijd alle records. Valt dit onwaarschijnlijke succes te verklaren? Stef Visjager van Radiomakersdesmet vraagt dit aan drie musici:

-Bob Zimmerman, componist en arrangeur
-Wessel van Diepen, Radio 538 DJ en platenproducer (o.a. de Venga Boys)
-en Jan Pieter Koch, componist en muziektheatermaker.