Het jaar van Leon & Ellebogenwerk

Radio Doc

VPRO

René Oomen zit op de lagere school als zijn klasgenootje Leon verongelukt. Tegenwoordig zouden er meteen hulpverleners klaarstaan om vriendjes en klasgenoten te begeleiden. Maar in 1966 werd het vooral erg stil rond zijn dood. Ruim veertig jaar later vraagt René zich af hoe zijn klasgenoten die periode hebben beleefd.

Het jaar van Leon

René Oomen zit op de lagere school in de klas bij Leon. Op een dag gebeurt er iets vreselijks. Leon verongelukt op een bouwterrein. Tegenwoordig zouden er meteen hulpverleners klaarstaan om vriendjes en klasgenoten van Leon te begeleiden. Maar het was 1966 en het werd vooral heel erg stil rond de dood van Leon, er werd nauwelijks over gesproken. “Je ging over tot de orde van de dag, je dacht dat dat beter was,” zegt de meester van Leons klas. En de pastoor zegt tegen de ouders van Leon dat het ‘een geschenk van God’ is.

Ruim veertig jaar later vraagt René zich af hoe zijn klasgenoten die periode hebben beleefd. Denken zij nog wel eens aan Leon en aan wat er gebeurde die dag in april? En hoe is het de familie van Leon en zijn beste vriend Cor vergaan? Rene Oomen zocht ze op. En ontdekte dat het iedereen nog behoorlijk hoog zit. Veertig jaar later kunnen ze eindelijk hun verhaal doen. techniek: Alfred Koster

Regie: René Oomen, NPS (39 min.)

Ellebogenwerk (Jan Hoeijmakers)

Jair Stein (VPRO) 8.35 min.

Wetenschap is oorlog, althans in de VS, waar de competitie veel heviger is dan in Europa. In vergelijking met de Amerikanen zijn de meeste Nederlandse onderzoekers watjes. Zoniet verouderingsdeskundige Jan Hoeijmakers. Hij vecht keihard terug, met als belangrijkste wapen een scherpe pen. Deel 1 uit de zesdelige serie over ellebogenwerk in de wetenschap die eerder werd uitgezonden in Noorderlicht.

Uitzending

Zo 12 okt 2008 - Radio 1 - 21.00 uur