Naar niveau 2 In het beroepsonderwijs is de afgelopen jaren veel veranderd. LTS, Huishoudschool en MAVO verdwenen, het VMBO kwam er voor in de plaats. Daar waar je vroeger met een LTS-diploma direct aan de slag kon is tegenwoordig verder doorleren op MBO-niveau noodzakelijk. Bovendien geldt sinds 1 augustus 2007 voor iedere leerling in Nederland de kwalificatieplicht. Dit betekent dat je naar school moet tot je 18e, tenzij je daarvoor al een HAVO, VWO of MBO-2 diploma behaald hebt. Met deze maatregel hoopt de regering het aantal voortijdig schoolverlaters te verkleinen en meer jongeren een kans te geven op een baan.
Maar wat nu als je moeite met leren hebt, concentratieproblemen of MBO-niveau 2 gewoon te hoog gegrepen is? Hoe houd je deze jongeren in de schoolbanken, al is het maar voor 1 dag per week? Met deze vragen meldde verslaggever Marielle Beers zich bij het ROC van Amsterdam, een van de grootste beroepsopleidingen van het land.
'Naar Niveau 2' is een portret van klas AM1A van de MBO-opleiding motorvoertuigentechniek en hun docent Fred Gaasbeek. Hij zit al dertig jaar in het beroepsonderwijs en zag het in al die jaren ingrijpend veranderen. De leerlingen van AM1A volgen een werk- en leertraject (oftewel BBL). Dat betekent één dag per week naar school en de overige dagen leren in de praktijk. Met name in deze groep is het risico op uitval groot, omdat in niveau 1 juist die leerlingen terecht komen met een voorgeschiedenis van onafgemaakte vooropleidingen of leer- of gedragsproblemen. Uiteindelijk haalt slechts een kleine groep het felbegeerde MBO niveau 2 diploma.
Samenstelling: Marielle Beers. Techniek: Alfred Koster. 'Naar Niveau 2' maakt deel uit van een serie onderwijsdocumentaires die eerder werd uitgezonden in KRO’s Dingen Die Gebeuren op Radio 1.