Makers met de billen bloot

Sophie Dros

VPRO

Sophie Dros (1990) betreedt graag ongebaande paden waarin ze haar camera op buitenbeentjes in onze maatschappij richt. In 2015 studeerde ze met My Silicone Love af aan de Nederlandse Filmacademie. Haar film Genderbende (2017) vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die zich noch mannelijk noch vrouwelijk voelen, maar zich ergens daartussenin positioneren.

Besproken films

Genderbende

Dagelijks geconfronteerd met het 'anders' zijn, blijven ze toch trots op de persoon die ze zijn. De jonge mensen in deze film hebben allen hun eigen moeilijkheden, maar vertellen samen een krachtig verhaal over acceptatie. De film speelt met de nieuwsgierigheid, interesse en het onbegrip over alles wat buiten de norm valt. Is niet iedereen een beetje gender fluide? Zou het niet bevrijdend zijn als we het hokjes-denken rondom gender zouden doorbreken? Deze vijf 'gender fluide' personages laten ons nadenken over onze, soms zo, rigide samenleving en bieden een moment van reflectie. In hoeverre ben jij man of vrouw?

Over the Limit

Over the Limit laat zien hoe het Russische drilsysteem sporters over grenzen laat gaan. De focus ligt op de gemoedstoestand van Rita, die vrijwel voortdurend op het punt van huilen lijkt te staan. De subtiele montage en het trefzekere sounddesign maken haar wanhoop en pijn, en de druk waaronder ze leeft, voelbaar. Gelukkig voelt het einde als een verlossing. Te bekijken via Vimeo.

Bekijk alle films van Sophie Dros