Zinderende temperaturen kondigen niet alleen klotsende oksels aan, maar ook: Zomergasten! Het VPRO-programma met drie uur durende diepte-interviews onder de bezielende leiding van Janine Abbring. Met als eerste gast: John van den Heuvel! 2Doc zet de documentaires voor je op een rij die hij in fragmenten aanhaalt.

John van den Heuvel (Amsterdam, 1962) is misdaadverslaggever, presentator en oud-politieman en zegt over zijn aanschuiven bij Zomergasten het volgende:

‘Ik vind het een bijzondere kans via Zomergasten iets mee te geven over hoe ik mijn vak beleef, de keuzes waarvoor ik als misdaadverslaggever kom te staan en welke ingrijpende consequenties die keuzes kunnen hebben. Ik beloof dat het geen saaie avond wordt. Ik wil het hebben over de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld, de polderpenoze van de jaren tachtig en negentig, maar ook over de hedendaagse mocromaffia, de cocaïne-oorlog en de (on)macht van politie en justitie om georganiseerde misdaad te bestrijden.’

En onder de fragmenten die hij uit heeft gekozen voor de avond bevinden zich de documentaires De beveiligers en Satudarah: One Blood.

Keuzedocumentaires

De beveiligers

In steden hangen beveiligingscamera’s op straat, politici worden dag en nacht bewaakt en de kans op een aanslag in Nederland is reëel. Beveiliging lijkt vanzelfsprekend en vooral nodig. Zijn beveiligers in staat om ons te beschermen of leveren ze vooral schijnveiligheid? Dit is wat regisseur Anneloek Sollart onderzoekt met haar documentaire De beveiligers.

Regie: Anneloek Sollart

 

 


 

Satudarah: One Blood

Satudarah, de motorclub die veelvuldig in het nieuws is wegens vermeende criminele activiteiten, is een geheime wereld vol rituelen en codes. De nieuwe generatie leiders bouwen een onbekend Nederlands clubje in korte tijd om tot een internationaal conglomeraat. Naast de ontwikkelingen op clubniveau geeft deze documentaire ook inzicht in de drijfveren van diverse leden van Satudarah.

Regie: Joost van der Valk

Meer misdaaddocu's

Zomergasten