De heraut van de zomervakantie is toch wel het VPRO-programma 'Zomergasten'. Als dat begint, weet je het: Utrecht Centraal en je bedrijfskantine zijn leeg en de zwarte zaterdagen zijn op komst. In de tweede aflevering spreekt Janine Abbring met schrijver Hanna Bervoets.

Hanna Bervoets groeide op in Amsterdam en woonde bij haar moeder. Als kind was ze een fervent lezer, op de middelbare school verschoof haar interesse naar games, wiskunde, televisie en films. Van de alternatieve rockband No Doubt was ze zo’n fan dat ze een fan-website programmeerde en vervolgens al snel de Nederlandse afdeling van de internationale fanclub bestierde.  Haar droom was om zelf groot filmregisseur te worden in Hollywood, maar als ze na haar middelbare schooltijd aan de Universiteit van Amsterdam Media & Cultuur gaat studeren ontdekt ze het schrijven óver film en televisie.

Voor haar Zomergasten-aflevering heeft Bervoets hele uiteenlopende fragmenten uitgekozen, van Xena: The Warrior Princess tot How to Survive a Plague. Die laatste is vanaf nu een week lang bij 2Doc te zien.

Keuzedocumentaire

How to Survive a Plague

In de beginjaren werd aids door veel mensen aan de top gezien als het verdiende doodvonnis voor de  LHBTIQ-gemeenschap. Deze film vertelt hoe activisten als ACT-UP en TAG een antwoord en actie afdwongen op dit serieuze gezondheidsprobleem. De activisten vechten tegen politieke onverschilligheid, religieuze vijandschap en verkeerde onderzoeksprioriteiten met wilskracht en lef. Ze weten een politieke beweging te creëren die niet alleen effectief blijkt te zijn, maar ook de LBHTIQ-rechten ongekend bevordert. 

Meer docutips

Meer Hanna Bervoets bij Zomergasten