Twaalf jaar lang onschuldig vast in een Spaanse cel, details in het Amerikaanse rechtssysteem, de verdwijning van een vrouw: Er gebeuren bijzondere dingen in een rechtszaal.

We maakten een overzicht van andere films, documentaires en series over bizarre rechtszaken.

De brand in het landhuis

Podcast

Er werd veel geroddeld over de rijke Brabander Ewald Marggraff. Hij bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van (waarschijnlijk) 160 miljoen euro. Na een brand in zijn landhuis in Vught komt hij om het leven. Er is geen spoor meer van de schilderijen en het geld. Wat is hiermee gebeurd? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? De podcast De brand in het landhuis zoekt het uit.

Ik heb het niet gedaan

Documentaire

In Ik heb het niet gedaan volgt regisseur Elena Lindemans de Nederlandse Romano van der Dussen die 12,5 jaar onschuldig vastzat in de Spaanse gevangenis. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Hoe eerlijk is Romano tegen de camera? En hoe is het om weer terug te keren in de maatschappij?

Fatum (Room 216)

Documentaire

In de 2Doc: Fatum (Room 216) wordt een hooggeplaatste militair ondervraagd over de verdwijning van een vrouw. Het wordt een bizar verhoor. De Nederlandse regisseur Ramón Gieling maakte deze film op basis van beelden uit een verhoorkamer in Ottawa, Canada. De betekenis van de bijzondere montage wordt voor de kijker langzaamaan duidelijk.

Serial

Podcast

De razend populaire Amerikaanse podcast Serial onderzoekt in seizoen drie allemaal kleine rechtszaken, die niet zo heel bijzonder lijken. Toch blijkt achter elke zaak meer te zitten dan je van tevoren had verwacht. Presentator Sarah Koenig neemt je mee in de verhalen en bizarre details in het Amerikaanse rechtssysteem worden zichtbaar.

Ik heb mijn ouders vermoord

Serie

Wat drijft een kind om zijn of haar ouders te vermoorden? In deze aflevering van Facts & Villerius spreekt Jessica Villerius in een Texaanse gevangenis met kinderen die hun ouders hebben vermoord. Het zijn heftige verhalen over misbruik, psychische aandoeningen en heel veel vragen.

Het fatale scooterongeluk

Documentaire

In Het fatale scooterongeluk van Hetty Nietsch worden twee jongens na een overval op een hotel in Nijmegen achtervolgd door de politie. Tijdens de dollemansrit rijden ze vervolgens een voetganger dood. Wie reed er? Het wordt een bizarre, ingewikkelde juridische strijd.