2Doc:

Het fatale scooterongeluk

BNNVARA

Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Wanneer de politie ze aan wil houden, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrist die volgt, rijden ze op een zebrapad een voetganger dood. Wat volgt is een acht jaar lange juridische strijd. Want wie bestuurde de scooter? De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs.

Kan je twee mensen veroordelen, terwijl maar één persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen?

Het fatale scooterongeluk laat zien hoe een onbezonnen daad en de rechtsgang die daarop volgt, betrokkenen jarenlang in de greep kunnen houden. Velen van hen komen in de documentaire aan het woord, zoals ooggetuigen van die nacht, nabestaanden met al hun verdriet en ongeloof, politieagenten die vertellen dat ze door de familie van de verdachten verantwoordelijk worden gehouden.

Officieren van justitie laten zien hoe de zaak voor extreme frustratie zorgt en regionale journalisten en het hoofd van de spoedeisende hulp vertellen over de bedreigingen aan het adres van hun medewerkers. De impact van het ongeval op de avond in januari blijkt ongekend groot.

Meer films van Hetty Nietsch