De film 'De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw' van Cherry Duyns wordt uitgezonden op donderdag 13 april. Wie is deze bevlogen dirigent? Kijk verder voor meer interessante mediamomenten.

Reinbert de Leeuw in Zomergasten

Reinbert de Leeuw was enkele jaren geleden te zien in Zomergasten. Hoewel deze aflevering helaas niet terug te zien is, toont deze recensie van de aflevering in De Volkskrant goed aan waarom je de documentaire van Cherry Duyns zeker niet mag missen.

Naar aanleiding van deze aflevering van VPRO Zomergasten, maakte VPRO.nl een uitgebreid dossier over Reinbert de Leeuw.

Het Interview: Cherry Duyns in gesprek met Reinbert de Leeuw (28 juni 1987)

´Het Interview´ van Cherry Duyns uit 1987 is een muzikaal indringend gesprek met Reinbert de Leeuw. Aan de orde komen jeugd, voorliefde voor muziek uit de periode 1870-1930, muziek van Chopin, Wagner en Schönberg en zijn bewondering voor Liszt en de onverklaarbare schoonheid van sommige muziekstukken. De Leeuw speelt voorbeelden uit diverse muzikale periodes en laat een fragment van Liszt horen met volgens hem de mooiste D uit de hele muziekgeschiedenis.

VPRO Vrije Geluiden: Via Crucis

Reinbert de Leeuw speelt Via Crucis van Frans Liszt, een stuk uit 1879.

College over Frans Liszt voor leken

Het muziekstuk ‘Via Crucis’ van Franz Liszt stamt uit 1879, maar klinkt modern en zelfs experimenteel en lijkt een voorbode van het eind van het zogenaamde tonale systeem. Voor dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw is het stuk een obsessie, hij zette het op CD en won er prompt een Edison Klassiek mee. Met name het gebruik van de D-noot vindt De Leeuw magnifiek. Een college over Liszt voor leken.

Reinbert de Leeuw speelt John Cage