Kun jij geen genoeg krijgen van Movies that Matter? Bekijk hier films uit het archief als 'Those Who Feel The Fire Burning', 'Saving Face' en 'Last Hijack'.

Last Hijack

Last Hijack is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van de 29-jarige piraat Mohamed. Met een mix van animatie en documentaire creëert de film inzicht in de manier waarop deze Somalische piraat in dit gevaarlijke bestaan terecht is gekomen. De film won een Digital Emmy Award.

Saving Face

Saving Face (2012) van Sharmeen Obaid-Chony en Daniel Junge won een Oscar voor beste korte documentaire en twee Emmy's. In de film volgen we enkele Pakistaanse vrouwelijke slachtoffers van zoutzuuraanvallen. Ze zetten juridische stappen en ondergaan hersteloperaties. In Pakistan worden elk jaar zeker honderd vrouwen met zoutzuur verminkt. Waarschijnlijk is dat aantal veel hoger omdat veel gevallen nooit in de statistieken belanden.  Door druk van de publieke opinie neemt het Pakistaanse parlement ten tijde van de film tenslotte een wet aan die de daders een levenslange gevangenisstraf in het vooruitzicht stelt.

Those Who Feel the Fire Burning

In een onconventionele, poëtische vorm legt de prijswinnende film Those Who Feel the Fire Burning een ernstig maatschappelijk probleem vast: de uitzichtloze situatie waarin de vluchtelingen zich bevinden die de oversteek wél tot een goed einde brengen.