Ze zijn begaafd, eigenzinnig en controversieel. Sommigen noemen hen ook wel de Grote Vier. Dit zijn de literaire grootheden van de naoorlogse, Nederlandse literatuur.

1. Harry Mulisch

Filmmaker Cherry Duyns ontmoet Harry Mulisch in zijn geboortestad Haarlem, in het huis van zijn eerste herinneringen en zijn eerste verhaal. Het resultaat is een intiem filmisch portret waar Mulisch praat over leven en dood. "Doodgaan, nee, dat is niks voor mij."

2. Gerard Reve

"Ik denk dat ik absoluut moet schrijven, omdat ik anders krankzinnig word." Een collectie van televisie-optredens, interviews en privé-opnamen van de mediagenieke, meest gelezen schrijver van Nederland.

 

3. Willem Frederik Hermans

Portret van schrijver Willem Frederik Hermans van regisseur Erik Lieshout uit 1989. De documentaire bestaat uit interviews met Hermans op verschillende locaties in Parijs, aangevuld met fragmenten uit zijn romans die worden voorgelezen door Thom Hoffman.

4. Jan Wolkers

Video- en audiospoelen met nooit eerder vertoond archiefmateriaal duiken op in Wolkers' archief op Texel. Exact tien jaar na zijn dood maakt Wim van der Aar deze authentieke documentaire over de controversiële schrijver en kunstenaar.

5. Hella Haasse

Na de Grote Drie wordt afwisselend Wolkers of Hella Haasse in één adem genoemd. Haar oeuvre doet geenszins onder voor dat van bovenstaande heren. Deze grande dame van de naoorlogse literatuur hoort dan ook thuis op deze lijst. Luister haar marathoninterview met Karen de Bok uit 1993 over haar toen al indrukwekkende carrière. 

Meer schrijversportretten