Vrijdagavond 30 september 2016 zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt. Dit zijn de beste documentaires en interactive van het festival in 2016.

Beste korte documentaire

Sinds de verzorgingsstaat plaats heeft moeten maken voor de participatiesamenleving wordt van burgers meer eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid gevraagd. Een bijstandsuitkering is niet zomaar een recht, maar een voorziening waarvoor je iets terug moet doen. Rotterdam loopt al langer vooruit op deze ontwikkelingen en staat bekend als een van de strengste gemeentes van Nederland met een vaak spraakmakende aanpak.

Beste lange documentaire

In de documentaire bezoekt hij zijn oma in Zuid-Afrika, ooit fotomodel en femme-fatale, met de hoop meer inzicht te krijgen in zijn familiegeschiedenis en de moeilijke relatie tussen haar en zijn vader.

Beste interactive

Het Modulaire Lichaam is een online science fiction verhaal van Floris Kaayk over de creatie van OSCAR, een levend organisme gemaakt van menselijke stamcellen. De uitvinder is Cornelis Vlasman, een veelzijdige en innovatieve bioloog. Samen met een team van professionals, begon hij een onafhankelijk laboratorium waar hij experimenteert met organische materialen.