Het is 1 voor 12 wat betreft de opwarming van de aarde. Milieu-organisaties en activisten zetten zich in voor het behoud van ons klimaat. Hoe doen ze dat, en wat valt er nog te winnen voor ons? Kijk deze vijf topdocumentaires over het klimaat en de strijd voor het behoud daarvan.

1. Chasing Ice

In de prijswinnende, urgente film Chasing Ice zien we hoe National Geographic-fotograaf James Balog in Groenland, IJsland en Alaska met timelapse-foto's de impact van ons energieverbruik op het klimaat vastlegt.

Te zien op Netflix

2. This Changes Everything

Het boek This Changes Everything van Naomi Klein is veelvuldig verkocht. In de film This Changes Everything reist Klein door negen landen en vijf continenten om aan te tonen dat het klimaatprobleem kan worden opgelost als ons economische systeem ook drastisch herzien wordt. Over haar controversiele stelling is veel discussie en is alleen daarom al het bekijken waard.

Onder andere te zien via Itunes

3. The Rainbow Warriors of Waiheke Island

In 1978 koopt een groepje idealistische jongeren in Londen een oude vissersboot. Ze dopen hem om tot Rainbow Warrior en trekken ten strijde tegen walvisvangst en atoomproeven. Tot de Franse geheime dienst in 1985 het schip bombardeert en er een dode valt. Zes bevriende opvarenden van toen worden nu ouder op het eiland Waiheke. Hoe kijken zij terug én vooruit?

Kijk de film hier

4. VPRO Tegenlicht: De klimaatzaak

Doet de Nederlandse overheid alles wat in haar vermogen ligt om opwarming van de aarde tegen te gaan? 900 klagers en organisatie voor innovatie en duurzaamheid Urgenda vonden van niet. De Limburgse advocaat Roger Cox spande namens hen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat en werd in het gelijk gesteld. VPRO Tegenlicht volgde Roger Cox vóór en achter de schermen tijdens de voorbereidingen, de zitting en tijdens de spectaculaire uitspraak van de rechter op 24 juni jl. in Den Haag die Cox, tegen alle verwachtingen in, in het gelijkstelde.

Te zien bij Tegenlicht

5. Cowspiracy

In 2015 ging de hashtag #klaarisvlees viral naar aanleiding van de uitzending van Zondag met Lubach over onze vleesconsumptie. In Cowspiracy wordt in 91 minuten uiteengezet waarom vlees en zuivelproducten zo schadelijk zijn voor ons milieu. Wist jij dat er voor het maken van 1 kilo vlees 15.000 liter water wordt gebruikt?

Te zien op Netflix

Kijk ook de serie Klimaatjagers van Bernice Nooteboom