Fusie themakanalen NPO Doc en Cultura niet het hele verhaal

De themakanalen NPO Doc (tot een jaar geleden Holland Doc 24) en NPO Cultura gaan in 2016 fuseren. Dit zijn althans de beleidsplannen van de NPO en dit bericht verscheen de afgelopen dagen in de media. Maar dit is niet het volledige verhaal.

Als redactie van NPO Doc staan wij volledig achter deze fusie omdat beide kanalen elkaar goed kunnen versterken op het gebied van documentaires, kunst en cultuur. Maar, als het aan de NPO ligt, zullen op het fusiekanaal voortaan alleen nog maar herhalingen te zien zijn van documentaires op NPO 2 en 3. Ook gaat de portal npodoc.nl, die net een jaar in de lucht is, verdwijnen. Waar wij nu dus een verdiepende functie hebben, zullen we straks niets meer zijn dan een ‘herhaalkanaal’, als deze plannen doorgaan.

Het gevolg van deze veranderingen is:

- Dat het in tien jaar opgebouwde documentaire-archief gaat verdwijnen.

- Dat wij als redactie de kijker niet meer door het enorme documentaire-aanbod kunnen gidsen.

- Dat er geen eigen producties meer gemaakt zullen worden, die documentaires van een context voorzien. Denk aan programma’s als Regisseur aan de Keukentafel, De Eyeopener, X jaar na dato, Project X, en Doc Talks.

- Dat we geen platform meer kunnen bieden voor jong documentaire talent. Denk aan de rubriek Makers van Morgen.

- Dat er een einde komt aan de samenwerking met belangrijke partners als IDFA, Movies that Matter, Stichting ROOS, EYE, NRC en met kunstacademies zoals de HKU en de Filmacademie.

- Dat we geen documentaires meer kunnen aankopen van Nederlandse en buitenlandse topregisseurs en dat we geen bijzondere series meer kunnen aankopen op het gebied van wetenschap en geschiedenis.

 

Het themakanaal NPO Doc programmeren wij al jaren met heel bescheiden middelen. De financiering van het huidige kanaal en de portal kost ongeveer evenveel als het maken van een handvol documentaires.

In tien jaar tijd zijn wij uitgegroeid tot een inhoudelijk sterk kanaal. Waren wij niet meer dan een ‘herhaalkanaal’ geweest, dan was Holland Doc 24 ofwel NPO Doc allang ter ziele. Wij zien dit beleidsvoornemen dan ook als de doodssteek van NPO Doc.

Documentaires zijn een speerpunt van de publieke omroep. Wij vinden het daarom onbegrijpelijk dat NPO een beleid voert dat er op gericht is NPO Doc en npodoc.nl om zeep te helpen.

Als redactie voelen wij er niets voor om deze neergang lijdzaam te ondergaan. Wij willen niet dat het documentaire platform langzaam doodbloedt maar actie ondernemen in een laatste poging om het kanaal en onze portal te redden. Daar hebben we uw steun bij nodig. Reageer. Laat ons weten dat u het niet eens bent met deze beleidsvoornemens, zodat wij u ook in de toekomst - in goede samenwerking met Cultura - inhoudelijk kunnen blijven gidsen door het prachtige (inter)nationale documentaire aanbod.

De redactie van NPO Doc en npodoc.nl