Tussen 19 en 28 augustus vertrekken zeventig Nederlanders naar Spitsbergen voor de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. NPO Doc sluit aan bij deze expeditie met twee documentaires over eerdere wetenschappelijke expedities naar Spitsbergen en Jan Mayen, ‘Between Mars and Svalbard’ en ‘Expeditie naar Jan Mayen’. Beiden zijn niet eerder op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Behalve vijftig wetenschappers gaat er eind augustus ook een aantal bekende Nederlanders zoals D66-politica Stientje van Veldhoven en dichter Ramsey Nasr mee op de missie die door de Rijksuniversiteit Groningen werd geïnitieerd. Doel van de expeditie is het verzamelen van ecologische gegevens in het gebied dat de afgelopen jaren aanzienlijk warmer is geworden. Door de nieuwe onderzoeksgegevens te vergelijken met die van 25 tot 45 jaar geleden moet de expeditie een goed beeld geven van de gevolgen van klimaatverandering.

Expeditie naar Jan Mayen

In de voetsporen van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreizigers

In 2014 nodigde de Koninklijke Marine een groep wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen uit om mee te gaan op een expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen. De expeditie naar het geïsoleerde eiland in het poolgebied moest geologen en biologen inzicht verschaffen in de ecologische omstandigheden op het eiland. In Expeditie naar Jan Mayen (Kolijn van Beurden, 2014) volgen we diverse gepassioneerde geologen en biologen die onderzoek doen op het gebied van de veranderde flora en fauna sinds de laatste Nederlandse expeditie naar dit gebied in de jaren tachtig. Daarnaast deden diverse archeologen onderzoek naar het zeventiende-eeuwse Nederlandse walvisvaartstation op het eiland. Prof. Dr. Louwrens Hacquebord van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen zal binnenkort een boek publiceren over deze expeditie.
Uitzending o.a. op zondag 23 augustus om 16.00 uur

Between Mars and Svalbard

Marslandschap op Aarde

Afgaande op foto’s van het landschap van de planeet Mars gemaakt door ruimtesondes, blijkt dat in het poolgebied vergelijkbare landschappen bestaan. Reden voor een aantal Portugese wetenschappers om onderzoek te doen naar de ecologische omstandigheden en geologie op Spitsbergen in de hoop dat zij hierdoor inzicht kunnen krijgen in de natuurlijke omstandigheden op de planeet Mars. De documentaire Between Mars and Svalbard (Maarten Roos en Margarida Serote, Portugal, 2012) volgt twee groepen wetenschappers die elk hun eigen expertise inzetten in het onherbergzame landschap van Spitsbergen om nieuwe inzichten te verkrijgen in de mogelijkheid van leven op de onbereikbare planeet.
Uitzending o.a. op maandag 24 augustus om 19.30 uur
 

Meer documentaires over het poolgebied