Tijdens een filmopleiding doe je theoretische en praktische kennis op over het maken van films, je verdiept je in techniek, concepten en de geschiedenis van films. Je bent klaar om de beste films te gaan maken als je je diploma binnen hebt. En nu?

Tijdens het Go Short Film Festival vonden er masterclasses en workshops plaats voor jonge, internationale filmmakers die spoedig de arbeidsmarkt gaan bestormen. Experts uit binnen- en buitenland gaven hen tips en tricks tijdens de Go Short Campus om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

Daan Gielis en Esther van Driesum, experts uit de filmindustrie en betrokken bij festivals als Cinekid, HAFF, IFFR (Rotterdam Lab) en de Nederlandse Filmacademie, gaven een workshop Preptalk. Na de workshop gingen zij pitches oefenen met de jonge makers. NPO Doc verzamelde drie gouden tips:

1. Weet wat jouw project uniek maakt.
Als maker weet jij het best wat je wilt vertellen en wat er goed is aan jouw film. Zorg ervoor dat jouw unique selling point duidelijk is en overkomt bij de luisteraar.

2. Make it personal
Iemand die films moet uitkiezen, hoort talloze verhalen op een dag. Je scoort als je je film linkt aan een persoonlijk verhaal en de luisteraar zo weet te raken.

3. Wees niet nerveus
De filmindustrie kan alleen draaiende blijven met filmmakers. Onthoud dat er zonder jou en je collega’s geen filmindustrie bestaat.

Meer over jonge makers?