Dit weekend komt alweer de honderdste editie van de 2Doc Weekly uit. Daarom blikt curator Helmut Boeijen terug op zijn favoriete documentaires van de afgelopen jaren in dit tiplijstje. Veel kijkplezier!

Ons moederland

Hoort extreemrechts gedachtegoed bij Nederland? 'Ons moederland' schetst aan de hand van het dagelijks leven van Constant Kusters, de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks-Unie, een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen.

Regie: Shamira Raphaëla
Omroep: VPRO

Lees hier Helmuts bespreking

King of the Cruise

'King of the Cruise' draait om de rijke en extravagante Schotse baron en koning van een klein stuk land in Afrika Ronald Busch Reisinger van Inneryn. Hij brengt zijn tijd graag door op luxe cruiseschepen waar hij een graag geziene gast is. Maar wat schuilt er achter zijn imposante figuur?

Regie: Sophie Dros
Omroep: BNNVARA

Lees hier Helmuts bespreking

Bart en de steen die terug naar huis ging

200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland, een eilandengroep tussen Finland en Zweden, en duwde die naar een plek waar nu Borger ligt. Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Maar zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan?

Regie: Bart Eysink Smeets
Omroep: VPRO

Lees hier Helmuts bespreking

For Sama

De Syrische burgerjournalist Waad Al-Kateab (1991) legt van binnenuit met een handheld camera de opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast. Haar persoonlijke verslag beslaat vijf jaar en eindigt eind 2016 wanneer ze met haar man en jonge dochter gedwongen wordt de stad te verlaten. Ze draagt de film op aan Sama. 'Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.'

Regie: Waad Al-Kateab en Edward Watts
Omroep: VPRO

Lees hier Helmuts bespreking

Zie je me, hoor je me

Regisseur Anne-Marieke Graafmans kwam vaak in Het Hendrickszhuys, een verpleeghuis in Amsterdam, in haar andere beroep als Physician Assistant. Toen plotseling de deuren sloten zag ze dat er isolement dreigde voor de bewoners. Ze zocht en vond een oplossing in de vorm van een ‘Skypekar’: een kar met een grote monitor, een computer en een webcam. Hiermee werd het voor de bewoners mogelijk via Skype op een veilige manier contact te houden met de buitenwereld. De intieme, soms grappige, maar ook pijnlijke gesprekken tonen een bijzondere inkijk in dit verpleeghuis tijdens de eerste coronagolf.

Regie: Anne-Marieke Graafmans
Omroep: HUMAN

Lees hier Helmuts bespreking

Het zaad van Karbaat

Het nieuws dat Jan Karbaat zijn eigen zaad gebruikte om zijn patiënten te insemineren, schokte de wereld. Het zaad van Karbaat vertelt in een driedelige docuserie hoe dat kon gebeuren. Daarbij laat het ook zien hoe Karbaat te werk ging en hoe hij patiënten aanrandde en seksueel intimideerde. Al is dit enkel de top van de ijsberg; moeders, nazaten en betrokkenen moeten met het emotionele trauma van een veranderde genetische afkomst leren leven.

Regie: Miriam Guttman
Omroep: VPRO

Lees hier Helmuts bespreking

 

We Are The Thousand

Regisseur Anita Rivaroli legt vast hoe Fabio Zaffagnini zijn droom verwezenlijkt. Hoe komt hij aan geld en aan zoveel muzikanten? De oproep op YouTube levert een stroom van reacties op van zangers, gitaristen en drummers; de meesten zijn amateurmuzikant. Na ruim een jaar voorbereiden en een dag samen repeteren is de muziekvideo klaar. Deze gaat al snel viral en dat zorgt ervoor dat Fabio's droom werkelijkheid wordt.

Regie: Anita Rivaroli
Omroep: VPRO

Lees hier Helmuts bespreking

Hart van de democratie

In deze documentaire onderzoeken regisseurs Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de omstreden kloof tussen burger en politiek. De journalistieke hoofdpersonen, de ervaren Kees Boonman en de nieuwe politiek verslaggever Charlotte Nijs, bewegen zich op eigen wijze door het gebouw. Ook kun je als kijker door hun ogen naar de actualiteit kijken, wat boeiende verschillen oplevert.

Regie: Suzanne Raes en Liesbeth Witteman
Omroep: NTR

Lees hier Helmuts bespreking

The Return: Life After ISIS

In Syrië worden na de val van IS in 2019 westerse, door IS geradicaliseerde, vrouwen geïnterneerd in onder andere het Koerdische kamp Roj. Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland willen hen niet terughebben en de rest van de wereld bekijkt de vrouwen met argwaan en haat.

Regie: Alba Sotorra
Omroep: VPRO

Lees hier Helmuts bespreking

Welcome to Chechnya

Filmmaker en regisseur David France laat zien hoe Russische activisten in Tsjetsjenië vervolgde LGBTQ+'ers hun land uit smokkelen met gevaar voor eigen leven. Door middel van een internationaal netwerk bieden de activisten hen een veilig onderkomen.

Regie: David France
Omroep: VPRO

Lees hier Helmuts bespreking

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl