De nacht opent een andere wereld. Voor sommigen komt de nacht met een gevecht - omdat de slaap niet wil komen. Voor anderen is de nacht dé tijd om te werken. Bezoek de wereld van de nacht in deze zeven docu's.

Tegen de tijd

Ze kunnen niet meer slapen. Ze doen niet meer mee. De hoofdpersonen in de documentaire Tegen de Tijd worden onderzocht omdat zij vastlopen op school, hun werk en in het sociale leven. Ligt de oorzaak in een uitputtende 24/7 ratrace, de smartphone, of iets anders? De muzikaal-ritmische documentaire Tegen de tijd maakt voelbaar wat zij tijdens een rigoureuze behandeling doormaken.

Lees ook het interview met regisseur Nelleke Koop.

Regie: Nelleke Koop
Omroep: HUMAN

Shado'man

Shado’man is een filmisch portret van de Freetown Streetboys, een groep vrienden in de hoofdstad van Sierra Leone, die 's nachts tot leven komt omdat er overdag in de drukke stad geen plek voor hen is. Regisseur Boris Gerrets vangt de harde realiteit van het Afrikaanse straatleven in afwisselend poëtische en dan weer schrijnende scènes, waarin de hoofdpersonen hun visie geven op het moeizame bestaan.

Regie: Boris Gerrets
Omroep: IKON

In de armen van Morpheus

Roselien is altijd moe en valt overal in slaap. Er is een werkzaam medicijn, maar tegen welke prijs? Emily wordt geplaagd door apocalyptische nachtmerries en agressie tijdens slaapwandelen. Ze hoopt uitkomst te vinden bij een ritueel in het land van haar voorouders. Hun verhalen raken verweven met een dichteres die hele nachten door Brussel dwaalt, een moeder met levensechte slaapverlamming en een muzikant met luide explosies in zijn hoofd. Zij allen stellen de vraag: ben je degene in je slaap, of de persoon als je wakker bent? Ben je jezelf als je slaapt of juist wanneer je wakker bent? En waar begint de droom en houdt de realiteit op?

Regie: Marc Schmidt
Omroep: KRO-NCRV

Midnight Family

Het is haast een spel voor de zeventienjarige ambulancechauffeur Juan Ochoa: lukt het hem de concurrentie te verslaan en als eerste op de plaats van het noodgeval aan te komen? Als een waanzinnige raast hij samen met zijn vader en jongere broertje door de straten van Mexico-Stad. Maar zodra de bestemming is bereikt, is het ernst. Het werk gaat hen niet in de koude kleren zitten. De familie Ochoa exploiteert namelijk een private ambulance – een noodzakelijk kwaad in een stad waar de overheid nog geen 45 ambulances heeft rondrijden op een stadsbevolking van negen miljoen.

Regie: Luke Lorentzen
Omroep: VPRO

Wanneer de stad gaat slapen

Poëtische documentaire over het leven tijdens de nacht. Nachtraven Astrid de Jong, Jonas Bruyneel en Kristof Claes vertellen waarom zij ervoor kiezen om ’s nachts te leven en waarom zij zo gefascineerd zijn door de wonderlijke wereld van de nacht.

Regie: Sedrik Oliha
Omroep: VPRO

Zappdoc: Sarah's Nacht

Sarah (11) kan 's nachts niet slapen. Uren ligt ze wakker, ondanks verwoede pogingen hier verbetering in aan te brengen. Omdat haar moeder ziek is en niet voor haar kan zorgen, woont Sarah in een pleeggezin. Ondanks haar zorgzame pleegouders vindt Sarah het moeilijk om haar draai in het gezin te vinden. Het liefst woont ze nog bij haar moeder. Gaandeweg ziet Sarah in dat dat niet kan. Zal dit inzicht haar helpen om in slaap te vallen?

Regie: Anne Kleisen
Omroep: BOS

En nu de Nacht

In 'En Nu de Nacht' portretteert Hannah van Tassel vier mensen die vechten met de nacht. Ze leiden aan slaapproblemen; met het komen van de nacht start het geworstel met de slaap. De één probeert in slaap te komen met 'een mannetje' aan slaapmiddelen, de ander door te tekenen en de volgende met mediteren. Op een prachtige, poëtische manier in beeld gebracht.

Regie: Hannah van Tassel
Omroep: VPRO

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl