Na twee jaar mogen we eindelijk weer ouderwets carnavallen! Om dat te vieren tipt de redactie van 2Doc.nl zeven documentaires over typisch Nederlandse feesten en tradities.

Pretpark Nederland

Van de Libelle Zomerweek, waar iedere dag duizenden bezoekers hun creativiteit botvieren, tot de Gay Pride, waar met name vrouwen uit de provincie zich vergapen aan excentrieke homo's. Van de mislukte lancering van een nieuwe attractie in de Efteling tot de vechtpartijen om de meest gewilde plaats bij het Prinsengrachtconcert. In 'Pretpark Nederland' laat filmmaker Michiel van Erp zien dat het hedendaagse Nederland soms één groot feest is.

Regie: Michiel van Erp

Uitgeknald?

Ongeveer 60 jaar geleden begon in Nederland een traditie van vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Door de corona-pandemie werd besloten tot een vuurwerkverbod voor de jaarwisseling van 2020. Deze oud en nieuw zal de geschiedenis ingaan als een rustige en stille. Of toch niet?

 

Gewoon gezellig

Toen het nog geoorloofd was om handen te schudden, drie zoenen te geven en liedjes te zingen, filmde jonge maker Faydim Ramshe drie oer-Hollandse verjaardagen. ‘Gewoon gezellig’ is een documentaire over de Nederlandse cultuur, diepgewortelde tradities en ongeschreven regels.

Regie: Faydim Ramshe

Ein Dingk

In de documentaire 'Ein Dingk' volgen we Roermondse vrienden die met hun succesvolle carnavalsact Vleisboeket zich voorbereiden op hun laatste optreden. Verwacht veel pruiken, verkleedfestijnen, grote optredens en een paar tranen.

Regie: Maud van der Varst

Sinterklaas bestaat

Taxichauffeur Marcel kijkt het hele jaar uit naar het moment waarop hij kan transformeren in zijn alter ego: Sinterklaas. Lukt het Marcel dit jaar wederom om iedereen mee te nemen in het sprookje van Sinterklaas?

Regie: Eva Nijsten

Nao 't Zuuje

Het is de droom van iedere man in het zuiden: ooit Prins Carnaval worden van je eigen dorp of stad. In 2017 overkwam het BNNVARA-presentator Lex Uiting in Venlo. 'Noa 't Zuuje' gaat over de verbinding en verbroedering, die laat zien wat carnaval, in Limburg ook wel 'Vastelaovend' genoemd, nou écht betekent.

Regie: Rob Hodselmans

meer tiplijstjes

Een nieuwe draai aan het orgel

Het is zeer kostbaar, neemt een flinke hoeveelheid tijd in beslag en veel voorbijgangers hebben er niks mee: het draaiorgel. Waarom zien we ze dan nog zo regelmatig in het straatbeeld?

Regie: Thijs Janssen en Clemens Lambermont