In de podcast over documentaire van 2Doc.nl tippen filmkenner Helmut Boeijen en redacteur Kitty Munnichs zeven documentaires die de moeite waard zijn om te gaan zien op het NFF 2022.

Getipt in de podcast:

Een gat in mijn hart

Op 4 oktober 1992 vloog er een vliegtuig de Bijlmer in en verwoesste daar gebouwen en levens. Wat voor sporen laat deze ramp achter in de (voormalig) bewoners van de Bijlmer? Een gat in mijn hart werd geregisseerd door Olivier S. Garcia. Hij maakte deze documentaire samen met rapper, dichter en activist Akwasi.

Een gat in mijn hart werd geselecteerd voor de Competitie Korte Documentaire.

De documentaire is op 4 oktober 2022 te zien op 2Doc.nl

Omroep: Zwart

Shabu

Shabu (14) groeit op in Rotterdam-Zuid. Nadat de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname.

Shabu werd geselecteerd voor de Competitie Lange Documentaire en Forum van de Regisseur.

De documentaire is vanaf 23 oktober 2022 te zien op 2Doc.nl

Omroep: Human

Lazy Duck

Peter Putker staat in de documentaire Lazy Duck terecht voor moord op zijn vrouw. Het echtpaar was op zeilreis, op hun boot de Lazy Duck. Toen ze in Colombiaanse wateren dobberden sloeg het noodlot toe. Heeft Peter Putker zijn vrouw om het leven gebracht? Of zijn er - zoals Peter vertelt - overvallers aan boord gekomen? De documentaire is geregisseerd door Walter Stokman.

Lazy Duck werd geselecteerd voor de Competitie Lange Documentaire.

De documentaire is vanaf 13 oktober 2022 te zien op 2Doc.nl

Omroep: vpro

Four Journeys

Documentairemaker Louis Hothothot (Louis Yi Liu) werd in 1986 geboren in China, maar was als tweede kind tijdens de eenkindpolitiek illegaal. Louis groeide op met bijtende schuldgevoelens over zijn bestaan.

Four Journeys werd geselecteerd voor de Competitie Lange Documentaire en Forum van de Regisseur.

Kijk ook het DocTalks interview met Louis Hothothot.

Omroep: EO

M'n beessie en ik

De documentair M'n beessie en ik  gaat over de onafscheidelijke band tussen huisdieren en hun baasjes. Het is een tragikomische zoektocht naar of we huisdieren nodig hebben om een gat op te vullen in ons menselijke bestaan. Want hoe leuk is het om te leven met een intelligent varken, eigenzinnige naaktkatten of een spirituele naaktslak? En wat zegt dit eigenlijk over onszelf?

M'n beessie en ik werd geselecteerd voor de Competitie Lange Documentaire.

De documentaire is binnenkort te zien op 2Doc.nl

Omroep: BNNVARA

Housewitz

Documentairemaker Oeke Hoogendijk portretteert haar moeder, Lous Hoogendijk-de Jong. Vijftien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk haar moeder die tientallen jaren haar huis niet uit durfde en in de nachten wordt geteisterd door terugkerende nachtmerries uit de Tweede Wereldoorlog.

Housewitz werd geselecteerd voor de Competitie Korte Documentaire en Forum van de Regisseur.

Omroep: EO

Buurman Abdi

Documentairemaker Douwe Dijkstra ontmoette zijn buurman Abdi en ontdekte wat hoe zijn leven getekend werd door oorlog en criminaliteit. Met behulp van manquettes en een greenscreen vertelt Abdi zijn verhaal.

Buurman Abdi werd geselecteerd voor de Competitie Korte Documentaire en Forum van de Regisseur.

De documentaire is vanaf 8 november 2022 te zien op 2Doc.nl

Omroep: EO

Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.

Meer kijktips van 2Doc.nl