2Doc

Lazy Duck

VPRO

Een true-crime documentaire als intieme observatie van een rechtszaak vanuit het perspectief van de aangeklaagde Peter Putker, die ervan wordt beschuldigd zijn vrouw te hebben vermoord op de zeilboot Lazy Duck.

Wat gebeurt er met je als je als enige de waarheid kent en mensen geloven je niet? Als de overheid besluit om je te vervolgen en jij je onschuld moet bepleiten zonder daarvoor sluitend bewijs te hebben?

Na een jarenlange reis met hun zeiljacht komt de vrouw van Peter Putker in Colombia aan boord om het leven. De Colombiaanse justitie gelooft Peter niet als hij vertelt over een roofmoord door piraten, waarbij hij zelf ook gewond is geraakt. Zij denken dat hij dit verzint of in scene heeft gezet om zichzelf vrij te pleiten. Punt is dat er geen getuigen zijn en Peter de enige is die kan vertellen wat er precies is gebeurd. Het Nederlandse OM neemt de zaak over, maar mocht zijn relaas in twijfel worden getrokken dan is hij geheel afhankelijk van de bevindingen en conclusies die uit het Colombiaanse onderzoek naar voren zijn gekomen.

Gedurende het verloop van de rechtszaak in Nederland zien we hoe Peter is overgeleverd aan de interpretaties van anderen over wat er die avond heeft plaatsgevonden. Dit rechtbankdrama laat minutieus zien hoe de rechtsstaat in zijn werk gaat in een zaak waarin de bewijslast op verschillende manieren uitgelegd kan worden. Hoe komt de rechtbank tot een gewogen oordeel?

Regie: Walter Stokman
Omroep: VPRO

Meer docu's over misdaad