Klaar voor een nieuw jaar vol fantastische docu's? 2Doc.nl-redacteur Kitty Munnichs en filmkenner Helmut Boeijen blikken alvast vooruit en zetten een aantal prachtige aankomende docu's voor jou op een rij. Lees of beluister de tips hier.

Getipt in de podcast

Murky Skies

'Murky Skies' is vanaf 5 januari 2023 om 22.15 uur te zien op NPO 2 en 2Doc.nl. Je kijkt de hele serie vanaf 1 januari al op NPO Plus

Dankzij nieuw archiefmateriaal, verloren gewaand bewijsmateriaal, inside bronnen, geheime operaties, en niet eerder geïnterviewde personen uit Israël en de Verenigde Staten is Murky Skies een reconstructie geworden van een milieuramp in het hart van Nederland die nooit als zodanig is erkend.

Regie: Noam Pinchas
Omroep: VPRO

 

Mariupol: The People's Story

'Mariupol: The People's Story' is vanaf 12 januari 2023 te zien op 2Doc.nl

Marioepol was een bruisende, moderne stad in Oekraïne met 430.000 inwoners. Maar dit veranderde toen de oorlog uitbrak en de stad werd vernietigd. Meer dan 20.000 mensen kwamen om het leven door de bombardementen van het Russische leger. Inwoners vertellen hoe de verwoesting eraan toe ging en de aangrijpende beelden die zij opnamen met hun telefoons illustreren hun verhaal.

Regie: Robin Barnwell
Omroep: VPRO

 

L'AMOUR / LA MORT

'L'Amour / La Mort' is vanaf 27 februari 2023 te zien op 2Doc.nl

Documentaire waarin het verbond tussen de liefde en verlies tegen het licht wordt gehouden aan de hand van onuitwisbare liefdesverhalen. Enkele personages vertellen over de reikwijdte van hun liefde en het verlies ervan, het verzorgen van een partner met dementie en de zoektocht naar ware liefde. Waarom blijven we streven naar het vinden van liefde, als die ons zo kan verwonden?

Regie: Ramon Gieling
Omroep: KRO-NCRV

Dying to live

'Dying to live' is vanaf 9 februari 2023 te zien op 2Doc.nl

De jonge, gedreven huisarts Mirjam is gespecialiseerd in de geneeskunde die het meest doordrongen is van angst en taboe: de levenseindezorg. Ze helpt patiënten zo goed mogelijk te leven bij een naderende dood. En vervult hun laatste wens: een mooi en waardig afscheid. Maar dan wordt Mirjam zélf onverwacht een palliatieve patiënt. Het taboe doorbreken rond doodgaan en de levenseindezorg verbeteren is haar laaste missie.

Regie: Bart Beckers en Mariska Beckers
Omroep: KRO-NCRV

 

Puinhoop

'Puinhoop' is vanaf 27 maart 2023 te zien op 2Doc.nl

Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig. Allard neemt een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. Hoe wordt je als kind onafhankelijk van een oud die jou niet wil loslaten?

Regie: Allard Detiger
Omroep: KRO-NCRV

 

De dubbelganger

'De dubbelganger' is waarschijnlijk vanaf eind maart 2023 te zien op 2Doc.nl

Ieder mens is uniek, dat is Barts generatie met de paplepel ingegoten. Niet alleen door hun ouders; het kapitalisme doet er gretig aan mee met teksten als ‘Er is maar één Nederlander zoals jij’, ‘Have it your way’ en ‘Think Different’. Maar voor Bart wringt er iets: Kun je pas écht gelukkig worden als je je ‘unieke ik’ hebt gevonden, of je eigen unieke pad hebt gevolgd?

Zin in voorpret? Kijk zijn vorige docu: 'Bart en de steen die terug naar huis ging'.

Regie: Bart Eysink Smeets
Omroep: VPRO

 

De jurk en het scheepswrak

'De jurk en het scheepswrak' is vanaf april 2023 te zien op 2Doc.nl

In een scheepswrak in de Waddenzee wordt door Texelse sportduikers een gouden jurk gevonden, een unieke vondst die wereldwijd voor veel opwinding zorgt. Naast de jurk halen de duikers nog honderden andere kostbare voorwerpen uit het wrak: leren boekbanden, zilveren kandelaars, gouden gebruiksvoorwerpen en tal van andere kleding in wonderbaarlijk goede staat. Maar; de vondst is illegaal opgedoken.  Ze plaatst de wetenschap voor grote raadsels en de betrokkenen voor moeilijke keuzes. Wie heeft recht op de vondsten: de Texelse duikers, een lokaal museum of het Rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten in het scheepswrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?

Regie: Arnold van Bruggen
Omroep: NTR

 

Het zit in mijn hart

'Het zit in mijn hart' is in 2023 te zien op 2Doc.nl, de precieze uitzenddatum is nog onbekend

Toen regisseur Saskia Boddeke de voorstelling Furia zag van Kamak, een professionele theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking, was ze daar dusdanig van onder de indruk dat ze besloot een film te maken over het ensemble. Het stuk dat ze spelen, een overdadig vormgegeven sprookje over lust en woede, wordt door Boddeke filmisch in beeld gebracht, vol prachtig geënsceneerde shots in rijke, verzadigde kleuren. Boddeke volgt ook het repetitieproces en zoomt steeds in op andere groepsleden.

Regie: Saskia Boddeke
Omroep: NTR

 

Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.