De winter gaat officieel van start en omdat we in Nederland nog maar zelden witte winters hebben, brengt 2Doc het wintergevoel op je scherm! Hoewel deze documentaires over heel uiteenlopende onderwerpen gaan - van schaatsende orthodox-christelijken tot strijdende kunstenaars - hebben ze allemaal één ding gemeen: een winters landschap!

Drømmeland

De 60-jarige Nils wil niet meer leven in een maatschappij waarin mensen zoals hij zelf zegt: ‘zinloos voortrazen als marmotten in een tredmolen’. Hij verbrandt zijn paspoort en sofinummer en neemt zijn toevlucht in een kleine houten hut in de ruige bergen in Noorwegen.

Regie: Joost van der Wiel

Zwart ijs

Schaatsen op natuurijs is een oersport in Nederland. Veel topschaatsers komen van het christelijke platteland. Hoewel de Biblebelt (orthodox christelijk Nederland) tegen topsport is, wordt voor schaatsen een uitzondering gemaakt. Zolang maar niet op zondag, de dag des Heeren, wordt geschaatst.

Het plaatst de hoofdpersonen voor dilemma’s. Als in februari 2012 de felbegeerde Elfstedentocht wel heel dichtbij komt, en zondag de enige optie lijkt, staan de hoofdrolspelers voor de keus.

Regie: Geertjan Lassche

Hemelbestormers

April 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen.

De Cho Oyu ligt naast de Mount Everest waar afgelopen voorjaar nog 14 sherpa's (berggidsen) omkwamen. Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche volgt de Nederlandse expeditie op de voet, ging mee omhoog en vroeg zich af wat de 'hemelbestormers' ten diepste drijft, of je meedogenloos moet zijn om de top te halen en of bergklimmers echt zo ongenaakbaar zijn als ze zich voordoen.

Regie: Geertjan Lassche

Iceberg Riders

In Iceberg riders (2012) worden de gevolgen van het smelten van zee-ijs zichtbaar. In de film wil kunstenaar Ap Verheggen, om aandacht te vragen voor de situatie van de Inuit, een beeldhouwwerk bovenop een ijsberg in Groenland plaatsen. Als gevolg van de klimaatverandering is het zee-ijs dunner dan ooit, wat maakt dat het traditionele leven van de Inuit onder druk staat: ze kunnen niet meer jagen en vissen. Tijdens het project ondervindt het team aan den lijve de invloed van klimaatverandering. Ze moeten een flink aantal tegenslagen overwinnen om hun doel te bereiken.

Regie: Ap Verheggen & Svebor Kranjc

Silent Snow

De witte vlaktes van de Noordpool zijn een uitgestrekt 'niets' waarin slechts weinig mensen of dieren weten te overleven. Maar de Inuit gemeenschap die er al eeuwen leeft, wordt bedreigd door stille moordenaars. Bestrijdingsmiddelen uit de hele wereld verzamelen zich hier onzichtbaar en de inwoners worden langzaam vergiftigd. Pesticiden zoals DDT worden door middel van oceaanstromingen en de wind naar het noorden gevoerd, waarna ze in de sneeuw en het voedsel van de Inuit terechtkomen, met verschrikkelijke gevolgen.

De jonge Groenlandse Pipaluk gaat op zoek naar de oorzaken van de vervuiling van haar land.

Regie: Jan van den Berg

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl