Het zal dit jaar een karige Koningsdag zijn, om de festiviteiten alvast wat aan te wakkeren tipt 2Doc.nl 4 documentaires over het Koningshuis. Van Juliana's tragiek tot de vergeten eerste koning van Nederland.

Máxima, de pleitbezorger

In deze documentaire wordt Koningin Máxima gevolgd in haar werk voor de Verenigde Naties. Dit jaar viert ze haar tienjarig jubileum als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Een interessante inkijk in de werkzaamheden van onze Koningin.

Regie: Simone de Vries

Juliana, geen gewone koningin

Deze documentaire werd gemaakt naar aanleiding van de nieuwe biografie over Juliana van Jolande Withuis. Hierin onthult Withuis nieuwe verhalen over Juliana's eenzaamheid, de crises in haar koningschap en haar tragische huwelijk met prins Bernhard. In deze documentaire bieden archiefbeelden en interview een nieuw perspectief op de koningin die controversieel, maar ook geliefd was.

Regie: NOS

Hotel des Indes, logeren op stand

Op weinig plaatsen in Den Haag is de grandeur van het verleden zo goed terug te vinden als in Hotel Des Indes. Een portret van de roemruchte geschiedenis van het meer dan 130 jaar oude hotel, waar niet alleen leden van het Koninklijk Huis logeerden, maar ook de leider van de Zuid-Afrikaanse boerenopstand nadat hij het land was ontvlucht. Genoeg boeiende verhalen om je avond mee te vullen.

Regie: Arie Schouwenaar

De allereerste koning

De man die de Oranjes het liefst willen vergeten: Lodewijk Napoleon, onze eerste koning, een Fransman. Hij regeerde van 1806 tot 1810 over ons land. Hij was een Fransman, hier geparachuteerd door zijn machtige broer keizer Napoleon. In die korte tijdspanne van vier jaar ontpopt Lodewijk zich tot een beschermer van de belangen van de noordelijke Nederlanden en tot een vorst die ons land zijn identiteit gaf. Zonder Lodewijk geen Rijksmuseum, geen Rijkswaterstaat, geen Academie van Wetenschappen, geen Nationale Bibliotheek. Terwijl de Oranjestadhouders vóór hem een grote afstand tot het volk hielden, reist Lodewijk als een verlicht vorst door het land om de noden te lenigen.

Regie: Andere Tijden

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl