Hotel Des Indes, logeren op stand

Hotel des Indes, logeren op stand

MAX

Op weinig plaatsen in Den Haag is de grandeur van het verleden zo goed terug te vinden als in Hotel Des Indes. Een portret van de roemruchte geschiedenis van het meer dan 130 jaar oude hotel, waar onder meer leden van het Koninklijk Huis kind aan huis waren.


Hotel Des Indes begon in 1858 als adellijk paleis, maar maakte al snel internationaal naam als hotel met uitzonderlijke luxe. Leden van het Koninklijk Huis kwamen er geregeld en ontvingen er door de jaren heen vele staatshoofden en andere wereldleiders.

Dorine Hermans koningshuisdeskundige: “De Oranjes houden van traditie en Hotel Des Indes ademt traditie en de grootheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De Oranjes kwamen hier graag voor grote feesten en banketten. In september 1936 vierden prinses Juliana en Prins Bernhard hier hun verlovingsdiner.

De Zuid-Afrikaanse boerenleider Paul Kruger verbleef begin 1900 langdurig in Des Indes na zijn vlucht uit zijn vaderland. Zijn komst bracht Nederland wekenlang in beroering. Historicus Cees Fasseur: "Toen men eenmaal wist dat Paul Kruger in Des Indes overnachtte, stroomde het Haagse publiek toe. De boerenleider stond dan op het bordes van het hotel en werd toegejuicht door de menigte”.

De wereldberoemde ballerina Anna Pavlova bracht in 1931 haar laatste dagen door in het hotel. Haar overlijden vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Des Indes.

In de documentaire vertellen medewerkers en oud-medewerkers over hun ervaringen. Ook gunnen zij de kijker een blik achter de schermen van het hotel, waar historie en pracht en praal nog steeds voelbaar zijn. Verder blikt Elles de Bruin terug op gebeurtenissen in het hotel, met onder andere historicus Cees Fasseur, VVD-prominent Frank de Grave en koningshuisdeskundige Dorine Hermans.

Regie: Ary Schouwenaar