Op zoek naar een kinderfilm die eigenlijk de moeite waard is voor iedereen? Met deze 10 jeugddocu's kom je de kerstvakantie makkelijk door. Met een speciale 'jongerenrechtbank' op een school in Amsterdam, de achtjarige Merle die haar eerste heilige communie doet en Shanna die, als ze groot is, uitvindingen wil maken voor kinderen met een beperking. Kijken dus!

Wolkenzusje

Sinds de dood van haar zus Bo woont Kess in een huis vol herinneringen. Wanneer Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden maakt, twijfelt ze of ze over de dood van haar zus wil vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden.

Regie: Sara Kolster

Ons eiland

Twee zussen spelen buiten in de zomerse natuur. Mirte probeert vlinders te vangen, ze maken samen een roeitocht en ze proberen waterdiertjes te pakken te krijgen. ’s Avonds bij het kampvuur meldt Shanna dat ze, als ze groot is, uitvindingen wil maken voor kinderen met een beperking.

Regie: Lennah Koster

Ik wil niet kiezen

Carleton en Sherazade kwamen in de vechtscheiding van hun ouders terecht. Hun vader sprak slecht over hun moeder om ze bij haar weg te houden. Nu, een aantal jaar later, reflecteren de Zwitserse tieners met wijze inzichten op die pijnlijke periode.

Regie: Jacqueline Zünd

Heilig boontje

Merle (8) woont in een piepklein dorp, helemaal in het zuiden van Nederland. Over een paar weken doet ze haar eerste heilige communie in de kerk. Net als haar ouders, opa's en oma's ooit hebben gedaan.

Regie: Eva Nijsten

Merlijn en de rode appel

Merlijn (11) is een vrolijke, slimme jongen met een hoofd vol ideeën. Maar er is een groot probleem: Merlijn heeft autisme en kan niet naar school. Een schoolklas is voor hem veel te druk. Een harde stem, ruziënde kinderen of een gemene opmerking komen extra hard bij hem binnen. "Dan spat mijn hoofd uit elkaar als een watermeloen", aldus Merlijn. Daar wordt hij depressief van en daarom blijft hij liever thuis.

Regie: Susan Koenen

De jongerenrechtbank

Je hebt op school iets gedaan wat niet mag. Wat dan? Strafregels schrijven? Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost verzon iets nieuws: de jongerenrechtbank. Een rechtbank waar je je moet verantwoorden voor je medeleerlingen.

Regie: Juul Bovenberg

180CC

“Overvallen, schietpartijen, vechtpartijen, woninginbraak, plantages,” zo vat de jonge Jose het leven in zijn wijk in Rotterdam-Zuid samen. Als een hedendaagse Pietje Bell hangt hij er rond. Zijn grootste wens: meerijden met de fietsstunters van Team Domina bij hun illegale ride-outs door de stad.

Regie: René van Zundert

Anne vliegt

De 11-jarige Anne is een prachtig meisje. Een meisje waar je naar blijft kijken. En hoe langer je kijkt, hoe beter je ziet dat ze last heeft van tics. Anne heeft namelijk Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. In de docu Anne vliegt zien we hoe Anne met haar tics leeft. Tics die ze uiteindelijk toch ook niet kwijt wil...

Regie: Catherine van Campen

Jay

Jezelf zijn is niet altijd even gemakkelijk wanneer elke dag andere volwassenen je opvoeders zijn. Deze worsteling ervaart Jay elke dag. Tiktok is een weg uit de onzekerheid.

Regie: Eef Hilgers

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl