Wat als je je leven volledig omgooit en van de een op de andere dag besluit: ik word een fitgirl, ik drink alleen nog maar sapjes, ik stop met alcohol, of ik eet alleen nog maar rauw voedsel? De verhalen van deze extreme dieet’ers zijn fascinerend. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Fitgirl

Basisschooljuf Robin wordt in de documentaire Fitgirl gevolgd in de aanloop naar het Nederlands Kampioenschap Bikinifitness. Om te kunnen doen moet ze eerst 22 kilo afvallen. Ze staat voor dag en dauw op en traint 25 uur per week. Als ze na 4 maanden 8 kilo is aangekomen zakt de moed haar in de schoenen.

Regie: Annelies Dijkman

2. 12 Liquid Months

In de Makers van Morgen documentaire 12 Liquid Months onderzoekt Matthijs Diederiks wat er met hem gebeurt als hij een jaar lang zijn volledige dieet vervangt voor 'complete food': shakes samengesteld aan de hand van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen. Een kritisch en humoristisch egodocument waarin persoonlijke transformatie centraal staat.

Regie: Matthijs Diederiks

3. Roes

Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in de documentaire Roes voor één maand met het drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk best weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?

Regie: Leo de Boer

4. ZappDoc: Rauw

Tom is de eerste jongen in Nederland die rauw eet. Rauw is een dieet uit Amerika dat voorschrijft dat eten niet wordt gebakken, gekookt of verhit. Tom's moeder gelooft dat  dat de enige gezonde manier van leven is. Zij eten dus geen brood, pasta of rijst. En ook eet hij geen vlees en geen vis, geen eieren, melk en kaas. Wat eet hij eigenlijk wel?

Regisseur: Anneloek Sollart

5. Rauwer

In 2012 maakte regisseur Anneloek Sollart de spraakmakende jeugddocumentaire Rauw. De film riep heftige en tegenstrijdige reacties op. Francis werd in de pers aan de schandpaal genageld. En nadat de kinderarts ernstige ondervoeding constateert en aangifte doet van kindermishandeling, komen moeder Francis en haar zoontje in een isolement terecht.

In Rauwer zijn we getuige van de dilemma’s van de hulpverleners en overheidsinstanties rond het gezin.

Regisseur: Anneloek Sollart

6. Do I Fit?

Maker van Morgen Bianca Quaedvlieg onderzoekt in haar documentaire Do I Fit? het label 'fitgirl' door er zelf één te worden. Ze sport drie keer per week, volgt strenge eetschema’s en werkt aan Insta-roem. Wat doet deze verandering mentaal met haar? En kijkt ze nu anders naar fitgirls?

Regie: Bianca Quaedvlieg

 

Meer tiplijstjes