3Doc:

Fitgirl

KRO-NCRV

Basisschooljuf Robin moet 22 kilo afvallen om mee te kunnen doen aan het Nederlands Kampioenschap Bikinifitness. Ze staat voor dag en dauw op en traint 25 uur per week. Als ze na 4 maanden 8 kilo is aangekomen zakt de moed haar in de schoenen.

Op Instagram laten mensen vaak de mooiste kant van zichzelf zien. Onder #Fitgirls vind je indrukwekkende foto’s van vrouwen die gezond eten en sporten en hun perfecte lichaam showen. Veel meisjes en vrouwen zijn onder de indruk en willen ook zo’n prachtig lichaam. De trots waarmee de fitgirls poseren inspireert andere vrouwen om ook gezond te leven en te trainen. Maar zo’n gespierd lichaam krijg je niet zomaar.

Robin (26) is basisschooljuf in Den Haag en werkt tien maanden lang voor een perfect lichaam om deel te nemen aan het NK Bikinifitness. In de documentaire ‘ Fitgirl’ heeft regisseuse Annelies Dijkman elke fase vastgelegd in het trainingsproces. Robin laat de camera tijdens veel mooie, maar ook moeilijke momenten toe. Bloed, zweet en tranen heeft het Robin gekost om amper vijf minuten te stralen met haar ‘perfect shape’ tijdens het NK Bikinifitness april 2018.

Robins wekker staat steevast op vijf uur, zij traint haar lichaam 25 uur per week. Daarnaast staat zij fulltime voor de klas. Robin ontbijt met broccoli, eet kilo’s kip en moet op een dag maar liefst 27 eieren verorberen, valt 22 kilo af en legt haar hele sociale leven plat. Als Robin na vier maanden trainen acht kilo is aangekomen en nog verre van strak en slank is, zakt de moed haar in de schoenen, maar…  ze houdt vol. “Ik vond het ongelooflijk. Ik heb Robin met pure verbazing en fascinatie gevolgd, het was mentaal en fysiek een rollercoaster, voor ons allebei”, vertelt Annelies.

Drie jaar geleden verloor Robin haar moeder aan kanker. Toen het duidelijk werd dat haar moeder niet meer beter werd, gaf zij Robin de opdracht om iets te gaan doen waar ze gelukkig van werd. Robin woog toen 90 kilo en was niet blij met zichzelf. Zodoende ging ze aan zichzelf werken om fitter te worden en kwam bodybuilding op haar pad. ‘Het gaf afleiding en de discipline en het doorzettingsvermogen die je nodig hebt om te sporten grepen me. Ik kreeg er een kick van.’ In de documentaire ziet de kijker de rauwe werkelijkheid van deze sport en levensstijl, die zeker niet alleen maar gaat om de buitenkant.

Regie: Annelies Dijkman

Meer