Hoe is het om als volwassene met een verstandelijke beperking te leven? Deze documentaires vertellen je het verhaal van verschillende mensen die, ondanks dat ze 'anders' zijn en tegen beperkingen en onbegrip aanlopen, toch proberen hun dromen te verwezenlijken.

The Grown Ups (Wo 3 augustus om 22.45 op NPO2)

The Grown Ups

Anita, Rita, Ricardo en Andrés verlangen naar meer zelfstandigheid. Al veertig jaar gaan zij naar een school voor kinderen met het syndroom van Down en dat begint hen te vervelen. Nu ze voorbij de 45 zijn, is het werk in de bakkerij van de school voor hen niet spannend genoeg meer.

1. Van tijd tot tijd stuiten op onbegrip van de nabije omgeving

'Anders' zijn kan ervoor zorgen dat je als buitenbeentje beschouwd wordt. Het Friese gezin van Jaap en Wieke de Jong, die 3 dochters met het syndroom van Down hebben, beseft dit maar al te goed. De ouders in het gezin staan niet alleen voor uitdagingen in de opvoeding van hun dochters, maar worden ook nog eens buitengesloten door de dorps- en kerkgemeenschap. Deze documentaire van Ingrid Bosma en Job Groenewegen laat zien hoe de ouders proberen om elders een nieuw leven op te bouwen met het fokken van paarden en zo hun dochters de optimale kans te geven zich te ontwikkelen.

2. De onmogelijkheid van sommige verlangens en dromen

Wat vanzelfsprekend is voor mensen die geen beperking hebben, lijkt voor sommige mensen met een verstandelijke beperking onhaalbaar. ‘Normaal zijn we anders’ toont op poëtische wijze de dromen en verlangens van verschillende mensen met het syndroom van Down. De documentaire laat zien hoe de gevoelswereld van deze mensen soms herkenbaar, maar ook verrassend is.

3. Soms niet thuis kunnen wonen

Nederland kent een grote verscheidenheid aan instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Hoewel er velen baat kunnen hebben bij de zorg die geboden wordt, zijn er ook mensen die dromen van een eigen leven buiten de zorginstelling. Het verhaal van Peter Schuster in ‘Ik hoor hier niet’ laat zien hoe het is om soms de controle te verliezen en sturing nodig te hebben, maar ook hoe het is om te dromen van een eigen huis met een vriendin en kinderen.

4. Verlangen naar zelfstandigheid en vrijheid

Wie droomt er op jonge leeftijd nou niet van een heerlijke zonvakantie? Joep (18), Anouska (23) en Ciska (21) wagen de sprong en mogen ondanks hun licht verstandelijke beperking toch zonder hun ouders op vakantie. De begeleide reis naar Spanje zorgt ervoor dat de jongvolwassenen toch een stukje vrijheid en zelfstandigheid kunnen ervaren die hen onbekend is. De film laat op confronterende wijze zien hoe de jongeren een nieuwe wereld ontdekken.