Op een dag als vandaag kruip je het liefst op de bank met een goede film. Deze 9 klassieke documentaires zijn niet alleen onmisbaar voor elke liefhebber, maar ook nog eens deze maand online te zien. Ga er dus maar lekker voor zitten.

1. Historische koorddans in de wolken

Op 26 augustus 1974 liep de Franse straatartiest Philippe Petit op een koord tussen de Twin Towers, 45 minuten lang, zonder vangnet of beveiliging. Petit blikt met zijn team terug op de droom die een obsessie werd. Man On Wire is een historisch verhaal en visueel spektakel. Niet voor niets nam regisseur James Marsh in 2008 de Oscar voor beste documentaire mee naar huis.

 

2. Making A Murderer avant la lettre

De moord op een politieagent in Texas bezorgt verdachte Randall Dale Adams een levenslange gevangenisstraf. Totdat Errol Morris, voormalig privé-detective, een film over de zaak maakt. The Thin Blue Line zorgt voor veel ophef wanneer deze uitkomt in 1988. De zaak wordt heropend, waarna Adams wordt vrijgesproken. Een bloedstollend verhaal over menselijke fouten als valkuil in het rechtssysteem.

3. Zo zag je Bob Dylan nog nooit

D.A. Pennebaker volgt Bob Dylan tijdens zijn Britse tour in 1965. De iconische artiest die ongrijpbaar lijkt, wordt tastbaar door Pennebakers lens. Don't Look Back toont Bob Dylan buiten de schijnwerpers tijdens zijn gloriedagen van de jaren '70. 

4. Een duister verleden blijft je achtervolgen

In Indonesië worden tussen 1965 en 1966 meer  dan een miljoen 'communisten' vermoord door paramilitaire groepen. De leiders in kwestie zijn hier nooit voor gestraft en zijn er zelfs trots op. Als regisseur Oppenheimer hen vraagt de moorden na te spelen worden zij op grimmige wijze met hun daden geconfronteerd.

5. Oog in oog met je broers moordenaar

Opticiën Adi verliest zijn broer aan de gruwelijke moorden die in Indonesië hebben plaatsgevonden. Wat er daadwerkelijk is gebeurd, beseft hij pas als hij de daders aanschouwt in The Act of Killing. In The Look of Silence meet hij de ogen van de moordenaars op en gaat met hen in gesprek, zonder dat zij weten wie ze voor zich hebben.

6. Een dodelijke strijd tussen mens en dier

Portret van grizzlyberenfanaat en natuurbeschermer Timothy Treadwell. In 2003 worden hij en zijn vriendin dood gevonden bij hun kampeerplaats in het Katmi National Park and Reserve in Alaska. Daarmee zijn zij de eerste geregistreerde slachtoffers van een berenaanval in het park, in dit geval met fatale gevolgen.

7. Amerikaans kapitalisme op zijn lelijkst

Het Enron schandaal leidt tot het faillissement van één van de grootste energiebedrijven in de VS. Het schokkende verhaal naar de bestseller uit 2003, over hoe de bedrijfstop miljoenen dollars achterhield en 21.000 werknemers op straat kwamen te staan.

8. Openbaringen over de Jodenvervolging

Deze bijna 10 uur durende documentaire wordt door velen beschouwd als de belangrijkste Holocaustfilm. Geen enkel archiefbeeld, maar slechts openbaringen in gesprek met overlevenden, ooggetuigen en ex-nazi's. Regisseur Claude Lanzmann nam voor zijn indrukwekkende levenswerk geheel verdiend de BAFTA voor beste documentaire in ontvangst.

9. Spectaculair overlevingsverhaal na vliegtuigcrash

In 1972 stort het Uruguayaanse rugbyteam per vliegtuig neer midden in de Andes. Als de zoektocht naar overlevenden al is opgegeven, duiken twee van hen na 10 weken op miraculeuze wijze op. 16 van de 45 inzittenden blijken zich in leven te hebben gehouden op een gletsjer van 4000 meter hoogte. Bijvoorbeeld door hun ontlasting en mensenvlees te eten.