2Doc:

Shoah: Deel 1

VPRO

Documentaire die door velen wordt beschouwd als de belangrijkste Holocaustfilm die ooit werd gemaakt. Geen enkel archiefbeeld werd gebruikt, enkel interviews met overlevenden, ooggetuigen en ex-nazi's. Deze interviews leggen de details van de gebeurtenissen van de nazigenocide vast en laat zien dat antisemitisme nog steeds bestaat. Ook is te zien wat overblijft na de genocide. Weinig of niets herinnert ons aan Treblinka, Sobibor, Chelmno of Birkenau en aan de gruwellijkheden die er hebben plaatsgevonden.

Regie: Claude Lanzmann

Shoah: Deel 2

Claude Lanzmann - terugblik op Shoah

Een emotionele uitputtingsslag

Het maakproces van de bijna 10 uur durende documentaire Shoah was voor regisseur Claude Lanzmann emotioneel uitputtend. Na voltooiing van de film ging hij door een lange rouwperiode. Adam Benzine kijkt hier samen met de filmmaker op terug in zijn portret Claude Lanzmann: Terugblik op Shoah. "Ik heb de film vormgegeven, maar de film heeft mij ook gevormd."

Regisseur aan de Keukentafel

Sarina Vitta spreekt met Adam Benzine over zijn documentaire en over de grote betekenis die de film Shoah in zijn ogen nog steeds heeft.

Op de hoogte blijven van het laatste documentairenieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.