Onderdrukking van vrouwen komt zowel in het Westen als daarbuiten regelmatig voor. Op Internationale vrouwendag vind je op 2Doc.nl drie belangrijke documentaires over sterke vrouwen die het verschil maken. Door te schrijven, te vechten of een veilige baken te vormen. Met onder andere 'Dreamcatcher' van Kim Longinotto.

1. Alice Walker, Beauty in Truth

Alice Walker werd geboren in een kartonnen hut in de katoenvelden van Georgia. Als eerste donkere vrouw won ze de Pulitzer Prize for Fiction met haar unieke roman The Color Purple. Beauty in truth vertelt het aangrijpende verhaal van een buitengewone vrouw. Geboren in 1944 als achtste kind van landarbeiders verliepen Walkers vroege jaren temidden van gewelddadig racisme en armoede. Dat alles tegen de achtergrond van een van de meest politiek turbulente jaren in de Amerikaanse geschiedenis. Walkers persoonlijke reis vertelt daarmee ook het verhaal van een heel volk en een veranderende natie. Deze documentaire geeft een diep inzicht in het leven en de kunst van deze schrijfster, rebel en sociaal hervormer. Een verhaal over onderdrukking en emancipatie van de zwarte Amerikaanse vrouw.

Regisseur: Pratibha Parmar

2. Gulabi Gang

Sampat Pal komt uit een regio in het noorden van India die geteisterd wordt door droogte, armoede en corruptie. Het leven is er zwaar, zeker voor vrouwen en voor de dalits (onaanraakbaren) die in het traditionele kastensysteem onderaan de maatschappelijke ladder staan. Geweld en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Gekleed in roze sari's en gewapend met een stok trekken groepen vrouwen uit de Gulabi Gang langs de dorpen. Op dit moment heeft de organisatie al duizenden leden, verspreid over een groot gebied. In Gulabi gang wordt Sampat Pal gevolgd tijdens voorlichtingsbijeenkomsten waar ze nieuwe leden werft, bij een onderzoek naar de dood door verbranding van een jonge vrouw en bij conflicten in huiselijke kring. Ze is onbevreesd en rust niet voordat een officieel onderzoek wordt gestart en de daders worden gestraft. Maar blijven de vrouwen uit haar beweging net zo vasthoudend bij problemen in hun eigen familie, of krijgt de traditie dan toch de overhand? 

Regisseur: Nishtha Jain

3. Dreamcatcher

Documentairemaker Kim Longinotto volgt op intieme wijze Brenda Myers-Powell, voormalige prostituee en oprichtster van de Dreamcatcher Foundation, een liefdadigheidsinstelling in Chicago die vrouwen helpt de seksindustrie te verlaten. Zelf belandde Brenda op jonge leeftijd door haar drugsverslaving in de prostitutie, maar nu is ze een baken voor vele meisjes en vrouwen die hun leven willen veranderen. Myers-Powell was vijfentwintig jaar lang ‘Breezy’, een drugsverslaafde tienerprostituee. Na een gewelddadige verkrachting wordt ze wakker in een ziekenhuis en besluit ze haar leven te veranderen. Nu is ze een boegbeeld en een baken van hoop voor honderden vrouwen die hun leven willen veranderen. ‘Dreamcatcher’ onderzoekt de cirkel van verwaarlozing, geweld en uitbuiting waarin elk jaar duizenden vrouwen terechtkomen. Door het volgen van de charmante, charismatische en sterke Brenda, krijgen we een kijkje in het leven van deze jonge vrouwen en zien we hoe hun werkelijkheid eruitziet.

Regisseur: Kim Longinotto

Meer sterke vrouwen