De Top2000-lijst voor 2014 is sinds 19 december bekend. NPO Doc geeft muzikale verdieping voor de liefhebber.

Nummer 489: Bruce Springsteen - Born in the USA

High Hopes in South Africa

In januari 2014 speelt The Boss voor het eerst in Zuid-Afrika. Hier verstaat wit en zwart zijn boodschap van hoop en vrijheid. Een jaar na het verschijnen van de klapper Born In The USA (1984), richt E-Street gitarist Steven van Zandt de protestgroep Artists United Against Apartheid op en brengt de single Sun City uit. Wereldsterren uit alle genres werken mee: van Miles Davis tot Joey Ramone van Run-D.M.C. tot Bob Dylan. En natuurlijk Bruce Springsteen zelf. Leon Verdonschot, Art Rooijakkers en Erik van Bruggen volgen Bruce Springsteen & The E-Street band in het Zuid-Afrika van Mandela.

Nummer 415: Cream - White Room

Look Out For Ginger Baker

Als Cream zorgde voor de geboorte van Heavy Metal, “had het geaborteerd moeten worden”, volgens Ginger Baker. De beste drummer van een generatie bepaalde de muziek van het supertrio Cream met ritmes die tot die tijd ongehoord waren in de popmuziek, zo illustreert ook de bolero in vijfkwartsmaat in White Room. Naast een ogenschijnlijk grenzeloos talent, is Baker in het bezit van een temperamentvol karakter.

Een prachtig portret van de zelfdestructieve Ginger Baker.

261: Bob Dylan - Like A Rollin' Stone

In 1965 besloot Bob Dylan om met band te gaan spelen. Dit zorgde voor een tweedeling binnen zijn aanhang; een groot deel van zijn fans vond dat hij hiermee de folktraditie, waar hij tot die tijd deel van uit leek te maken, de rug toekeerde.

Concert na concert werden Dylan en The Band uitgejoeld door het publiek, meestal totdat Like A Rollin' Stone werd gespeeld. Deze onrust werd vereeuwigd in de bootleg-opnames van het concert in The Royal Albert Hall (1966). Nadat iemand in het publiek 'Judas' roept, zet de band keihard Like A Rollin' Stone in.

Later werd duidelijk dat Dylan niet binnen één genre te vangen is. Jos de Putter laat fans aan het woord die van mening zijn dat Bob Dylan een genre opzich is.

200: Mumford & Sons - The Cave

Big Easy Express

Na het enorme succes van hun debuutalbum Sigh No More (2009) stappen de muzikanten van Mumford & Sons in het voorjaar van 2011 op de historische Big Easy Express. Samen met de leden van Edward Sharpe & The Magnetic Zeros en Old Crow Medicine Show reist de band van San Francisco naar New Orleans. Een folk gezelschap dat doet denken aan vervlogen tijden. Goede muziek. Prachtig in beeld gebracht.

Nummer 5: Boudewijn de Groot - Avond

Boudewijn de groot – De stille kracht

De tekstschrijver van Boudewijn de Groot, Lennaert Nijgh, schreef Avond voor zijn vriendinnetje en toenmalige echtgenote Anja Bakker. In 2005 staat de vertolking van Boudewijn de Groot op nummer 1 in de Top2000 en is de zanger inmiddels getrouwd met de ex-vrouw van Nijgh.

Deze documentaire vertelt het verhaal achter dit nummer, de zanger en de band tussen De Groot en Nijgh.