Het Uur van de Wolf

Het Greenaway Alfabet

NTR

Cineast en kunstenaar Peter Greenaway (75) ademt kunst. 'Art is life and life is art' is niet voor niets zijn levensmotto. Nu hij in de winter van zijn leven is aangekomen maakt hij voor zijn zestienjarige dochter Zoë een alfabet, waarin zijn grootste fascinaties aan bod komen.

 De scherpzinnige Zoë weet met haar spontane vragen diep door te dringen tot Greenaway. Zijn vrouw Saskia Boddeke regisseerde deze documentaire en maakte hiermee niet alleen een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret van de kunstenaar, maar ook van vader Peter in zijn gevecht met de tijd.

Verder lezen

''Ik zou het niet in mijn hoofd halen te schrijven over de schilderijen en tekeningen van Peter Greenaway of over beeldende kunst überhaupt (het terrein van Fuchs, Kleijn en Van der Lint); ik zou het niet in mijn hoofd halen te schrijven over films van Peter Greenaway of over complexe speelfilms en filmessays sowieso (het terrein van Keyser). Maar nu is er een documentaire óver Peter Greenaway, en ja, over documentaires word ik geacht te schrijven. Dus waag ik me op een wankel koord.'' - Lees het hele interview op De Groene Amsterdammer via de link.

''Waar de Korte Leidsedwarsstraat aan het eind van de dag bevolkt wordt door toeristen die veelal onder invloed zijn van één of meerdere middelen, is het bij het ochtendgloren nog zeer rustig. Kunstenares Saskia Boddeke en ik ontmoeten elkaar op haar kantoor in deze straat. We spreken over haar eerste documentaire, ‘The Greenaway Alphabet’ over haar man Peter Greenaway en hun dochter Pip. Hoe was het om een film te maken over de twee mensen die het dichtst bij haar staan?'' - Lees het hele interview dat we met Boddeke deden via de link.