David de Jongh, NTR, 2013

Het uur van de wolf: Foto-Eddy

NTR, NPS

Wanneer de bekende Vrij Nederland-fotograaf Eddy de Jongh overlijdt, denkt regisseur David de Jongh de belangrijkste grilligheden van zijn vader wel te kennen. Hoe anders is de werkelijkheid.

In Foto-Eddy onderneemt hij een persoonlijke zoektocht en ontvouwt zich in een rijk geïllustreerd tijdsdocument van naoorlogs Nederland het verhaal van een overlever, die zich dankzij de fotografie staande weet te houden.

Fotograaf Eddy de Jongh (1920-2002) verwerft in de jaren zeventig en tachtig bekendheid met zijn onopgesmukte portretten van prominente landgenoten. Vrij Nederland publiceert zijn 'koppen' bij de interviews van Bibeb en het NOS Journaal toont zijn portretten achter de nieuwslezer.

In het persoonlijke archief met duizenden negatieven van zijn vader doet David bijzondere ontdekkingen, zoals een schat aan vergeten reportagefotografie uit de jaren vijftig en zestig. Terwijl Eddy's leven wordt overschaduwd door conflicten, faillissementen, verbroken relaties en verslavingen, creëert hij in zijn werk een wereld vol humor, avontuur en schoonheid.

In niet zelden pijnlijke interviews met familie, oud-collega's en ex-vrouwen achterhaalt David hoe Eddy als enige van zijn joodse gezin op miraculeuze wijze de Tweede Wereldoorlog overleefde en hoe hij zowel onmogelijk als onweerstaanbaar was voor de mensen om hem heen.