Terug naar Enschede & Zakje met goud

Radio Doc

NTR

Op 13 mei is het tien jaar geleden dat Enschede werd getroffen door de vuurwerkramp. Dit jaar wordt deze tragische gebeurtenis op een bijzondere manier herdacht. De Gemeente Enschede vroeg Componist Klaas de Vries een opera te schrijven. Het resulteerde in de opera 'Wake'.

Volgens De Vries (64) gaat het stuk niet concreet over de Enschedese vuurwerkramp maar over een willekeurige catastrofe, en verenigt het elementen van opera, requiem en mysteriespel. De Britse schrijver David Mitschell tekende voor het libretto. Mitchell, bekend van Cloud Atlas, schreef voor De Vries ‘negen met elkaar samenhangende verhalen over gewone mensen, wier leven plotseling voor altijd verandert’.Programmamaakster Corinne van den Hoeven (NPS) spreekt in de aanloop naar de herdenking met ooggetuigen en nabestaanden van de slachtoffers en volgt Klaas de Vries bij de voorbereidingen voor de uitvoering.

Regie: Corinne van den Hoeven (NPS), 2010

Zakje met goud

Rogeria Burgers (RVU), 2010

Aby de Lange is nu bijna 82 jaar en is Joods. Op 1 juni 1942 werd zijn familie verraden en werden zijn ouders op transport gesteld naar Auschwitz. Aby heeft ondergedoken gezeten in Maarn. Hij sliep in een greppel in het bos, dat weer achter een tuinhuis lag, omdat het in huis te onveilig was.

Zijn ouders en grootouders hadden deftige schoenwinkels in Amsterdam in de Utrechtse straat. Aby’s vader schijnt een zakje met klompjes goud gedeponeerd te hebben bij de drogist aan de overkant. Niet lang daarna in oorlogstijd kwam iemand die winkel binnen en vroeg om dat zakje. De drogist zei toen van niks te weten. Programmamaakster Rogeria Burgers gaat met Aby en zijn zoon Abel (50) terug naar Maarn, terug naar dat huis, op zoek naar herinneringen, de greppel en de vraag waar dat zakje goud gebleven kan zijn.