De Boeddhistische Blik: Buddha in Africa

Buddha in Africa

NCRV

Op een Chinees internaat in Malawi krijgen Afrikaanse weeskinderen streng boeddhistisch onderwijs. Ze leren kungfu, Mandarijn en eten hun maïspap met stokjes.

De vijftienjarige Enock, als Kung Fu-talent het paradepaardje van de school, wordt heen en weer geslingerd tussen twee werelden. Het liefst zou hij terugkeren naar het dorp waar zijn oma en tantes wonen, maar hij beheerst het Mandarijn beter dan zijn eigen moedertaal. Daarbij krijgt hij de kans om verder te studeren in Taiwan, compleet gefinancierd door de liefdadigheidsinstelling achter het internaat. En zo’n opleiding kan ook in Afrika een goede baan betekenen. Maar verloochent hij daarmee zijn afkomst?

Enock en zijn medeleerlingen worden gevolgd tijdens schoollessen, maaltijden en boeddhistische ceremonies. Beelden van deze gedisciplineerde sessies worden afgewisseld met interviews of onderlinge gesprekken met leidinggevenden. Deze fascinerende en bij vlagen onthutsende film roept ongemak op bij de kijker. De nieuwe ontwikkelingen in de verwarrende, ‘geglobaliseerde’ wereld staan bol van symboliek en doen sterk terugdenken aan de belerende missieschooltjes van vroeger.

Regie: Nicole Schafer