2Doc:

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World

VPRO

Kunnen we nog uitgaan van een waarheid in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, krijgt de feiten boven tafel.

Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek, dat werd opgericht door Eliot Higgins, is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

Regie: Hans Pool

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Nadia Moussaid met regisseur Hans Pool over zijn documentaire 'Bellingcat - Truth in a Post-Truth World'.

Recensies

"Pool presents them not as heroes so much as pioneers, revolutionizing the fields of both news and international criminal investigations."

TedX Amsterdam met Bellingcat-oprichter Elliot Higgins

Kijk ook..

Iedereen journalist

De journalistiek ligt onder vuur. Lezers lopen weg en ook adverteerders houden het voor gezien. Internet is de boosdoener en journalisten en uitgevers zoeken naar mogelijkheden om te overleven.Coen Verbraak interviewt bekende Nederlandse journalisten over de staat van de journalistiek.

Het verdriet van Nederland

Een documentaire van Michiel van Erp over het collectieve verdriet dat heel Nederland overviel toen alle inzittenden van vlucht MH17 omkwamen.