Dompel je onder in verborgen werelden met spionnen en undercovers. Met deze negen grillige, onheilspellende documentaires maak je kennis met geheime agenten en beland je in de duistere krochten van samenlevingen.

The Mole

In een documentaire-tweeluik vertelt regisseur Mads Brügger het verhaal van twee Deense burgers die tien jaar lang infiltreren in 's werelds meest beruchte en geheime dictatuur: Noord-Korea. Langzamerhand raken ze verwikkeld in een wereld van drugs en criminaliteit en worden ze betrokken bij een grote geheime operatie in Afrika. Hoe ver kunnen ze gaan voor ze worden betrapt?

Regie: Mads Brügger

The Red Chapel

Twee Deense komieken en een filmmaker gaan vermomd als vaudeville-act naar Noord-Korea met als doel de onderdrukkende wetten en gebruiken van het land belachelijk te maken. The Red Chapel is het verslag van een bizarre expeditie.

Journalist Mads Brügger en Deens-Koreaanse komieken Jacob en Simon doen zich voor als een klein, Deens theatergezelschap en treden op in Pyeongchang. Met humor leggen ze de effecten van het onderdrukkende regime bloot.

Zie hierboven het vervolg op The Red Chapel: documentaireserie The Mole.

Regie: Mads Brügger

 

Leonie, actrice en spionne

In de jaren dertig en veertig gebruikt Gertrud Franziska Pütz, beter bekend Leonie Brandt, haar acteertalent om een briljante dubbelspionne te worden. Een film over onwaarschijnlijke avonturen, die achteraf toch vaak echt gebeurd zijn gebleken.

Zoals dat een spionne betaamt is er nauwelijks beeld of fotomateriaal van haar te vinden. Toch weet regisseur Annette Apon met een afwisseling van filmfragmenten en fictieve scènes het leven van deze intrigerende vrouw te verbeelden. 

Regie: Annette Apon

De Korea Connection

Het lijkt een heel gewone vacature. De vacature in de Telegraaf eind september. Daarin wordt personeel geworven voor het, nieuw te openen, Noord-Koreaanse restaurant Pyongyang aan de Warmoesstraat in Amsterdam. Maar de eisen waar het toekomstige personeel aan moet voldoen zijn buitengewoon.

De serveersters moeten traditionele Noord-Koreaanse liedjes kennen en er wordt een manager gezocht met ervaring als leidinggevende in een restaurant in Noord-Korea. Maar hoe vindt het Pyongyang-restaurant gekwalificeerd personeel in Nederland? Zou het zijn personeel halen uit Noord-Korea? In de radiodocumentaire Korea Connection gaat radiomaker Jan Maarten Deurvorst als een moderne Kuifje op onderzoek uit.

Regie: Jan Maarten Deurvorst

Grenzeloos misbruikt

Elke dag zijn er wereldwijd 750.000 mannen, waaronder Nederlanders, die online op zoek gaan naar liveseksshows met minderjarigen. Soms gaat het zelfs om kinderen van twee jaar oud. De uitbaters, meestal familie of buren, ontvangen van de kijker twee euro vijftig per show en vijftig eurocent fooi per seksuele opdracht die online en live wordt verricht.

De documentaire Grenzeloos misbruikt geeft een huiveringwekkend inkijkje in de wereld van kinderpornonetwerken. Filmmaker Jacco Groen en journalist Peter Dupont bundelden de krachten om deze markt bloot te leggen. 

Regie: Jacco Groen

Welcome to Chechnya

Homo's en transgenders zijn in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië door een dodelijke zuiveringscampagne hun leven niet zeker. Sinds 2016 voert de leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, een campagne om 'het bloed van de Tsjetsjeen te zuiveren' door  LGBTQ+-ers vast te houden, te martelen en uit te moorden.

Een uitgebreid en geheimzinnig netwerk van activisten neemt daarom het heft in eigen handen. In Welcome to Chechnya zien we hoe zij vervolgde LGBTQ+’ers het land uitsmokkelen. Met hulp van een internationaal netwerk wordt een veilig onderkomen geboden.

Regie: David France

The Hunt for Gaddafi's Billions

Na de dood van Libisch leider Muammar Gaddafi in 2011 blijkt dat een groot deel van zijn vermogen is weggesluisd. Waar zijn de miljarden gebleven? De Nederlandse filmmakers en onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom volgen een spoor dat leidt naar Zuid-Afrika. Daar vinden ze twee groepen, bestaande uit premiejagers, spionnen en wapenhandelaren, die op jacht zijn naar de Libische miljarden. 

Misha en Thomas komen terecht in een duistere wereld waar opportunisme, hebzucht en corruptie hoogtij vieren. Wie krijgt het geld in handen en wordt het ooit teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren - het Libische volk?

Regie: Misha Wessel en Thomas Blom

Schimmenspel

Mark Rutte kent geen twijfel. Vladimir Poetin voert via het internet een oorlog tegen Europa en ook Nederland is een doelwit. Extra bevoegdheden voor onze inlichtingendiensten zijn daarom hard nodig, aldus de premier. Maar waaruit bestaat die Russische agressie op het wereldwijde web? En hoe hard is het bewijs?

In Schimmenspel - Poetins onzichtbare oorlog zien we de frontlinies van de nieuwe ondergrondse oorlogvoering in Parijs, Gotenburg, Moskou en Amsterdam.

Regie: Jacco Versluis en Luuk Mulder

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World

Kunnen we nog uitgaan van een waarheid in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, krijgt de feiten boven tafel. Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek, dat werd opgericht door Eliot Higgins, is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties.

Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen wereldwijde, complexe aanvallen en controversiële incidenten, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Welke rol heeft Bellingcat in een journalistiek landschap dat steeds sneller en onzorgvuldiger te werk lijkt te gaan?

Regie: Hans Pool

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl