2Doc:

Vroeg verloren

VPRO

Schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker was tien jaar oud toen haar moeder stierf. In Vroeg verloren onderzoekt ze de impact daarvan op haar leven. Een film over de dood, het verdriet, het verlangen dat allemaal uit de weg te gaan en wat er gebeurt als ontkennen niet langer gaat.

2Doc: Vroeg verloren

Donderdag 11 juli

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.10 uur

Over deze documentaire

Gesprekken met lotgenoten, familieleden en aanverwanten, en dozen vol herinneringen vormen de rode draad van de zoektocht van Liesbeth Rasker in Vroeg verloren. Ze leefde lang met de overtuiging; ‘mijn moeder is dood, maar dat is oké’. Die overtuiging bleek, zeker toen ze op volwassen leeftijd wederom een groot verdriet voor haar kiezen kreeg, beperkt houdbaar. Door het verleden te ontrafelen en niet langer het verdriet te ontkennen, komt ze steeds dichterbij haar moeder.

Rouwen is ingewikkeld, grillig, eenzaam en moeilijk bespreekbaar. Kinderen beschikken niet over inzichten om die rouw vorm te kunnen geven, waardoor ze vast kunnen komen te zitten in overlevingsmechanismen die hen op den duur kunnen tegenwerken. Na de herkenning die Liesbeth vindt bij lotgenoten, durft ze de volgende stap te zetten en confronterende gesprekken met haar gezinsleden aan te gaan. Gesprekken die nooit eerder gevoerd zijn en die voor geheel nieuwe emoties en inzichten zorgen.

Over Liesbeth Rasker
Liesbeth Rasker (Amsterdam, 1988) is schrijver en podcastmaker. Ze publiceerde twee reisboeken (Pinnen in MongoliëSolo reizen) en werkt momenteel aan haar derde boek dat begin volgend jaar zal verschijnen. Naast schrijven begeeft ze zich graag voor de podcastmicrofoon, zelf maakte ze Dag voor Dag, genomineerd voor de Podcast Awards, waarin ze gesprekken voert over rouw met mensen in haar omgeving, en voor de AIVD presenteert ze de serie De Dienst, over hoe het is om voor de AIVD te werken. Op Instagram runt ze het succesvolle concept Kroegpraat, dat op dit moment ook elke week te beluisteren is in podcastvorm onder de titel Kroegpraat de Podcast.

Regie: Tessa Louise Pope
Producent: Hazazah Pictures
Omroep: VPRO

Meer documentaires over rouw